Избрани Новини

До 14 дни ВАС ще излезе с решение по казуса с кмета на Благоевград

На делото е присъствал и прокурор от ВАП

Във Върховния административен съд приключи делото по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов. На заседанието се явиха кметът Румен Томов с втория адвокат Златина Данчева, ответникът - Общинската избирателна комисия, представлявана от председателя си Мартин Бусаров, информира БНР. 

На делото е присъствал и прокурор от Върховната административна прокуратура, който е заявил, че жалбата е неоснователна и решението на ОИК – Благоевград за прекратяване на правомощията на кмета Томов е правилно и законосъобразно и че същото трябва да бъде потвърдено. Председателят на ОИК Мартин Бусаров заяви за Радио Благоевград: „Не се сочат нови доказателства, премина се към естеството на спора. Страните изразиха своите становища, застъпвайки позициите си. Съдът ще се произнесе в срок, най-вероятно няма да бъде толкова късно“. Според Бусаров крайният срок за произнасяне по жалбата отдавна е изтекъл, тъй като е двумесечен от подаване на жалбата в съда.

Според адвокат Златина Данчева, въпреки, че съдът има задължението да се произнесе в 14-дневен срок, това едва ли ще стане поради голямата натовареност на съда. „Делото се разгледа в едно заседание. Това е административно дело, представени са писмени доказателства. По отношение на доказатествения материал не са предоставени нови документи и материали. Изложихме някои допълнителни аргументи, особено след постановяването на решението по Конституционно дело № 5 от 2020 година”, допълни адвокат Данчева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов