Избрани Новини

Георги Терзийски: Платното за Кулата на АМ “Струма” остава затворено

Ще продължи до разчистването и укрепването на срутището при 8-ми км

Платното за Кулата на АМ “Струма” остава затворено до разчистването и укрепването на срутището при 8-ми км. Продължава почистването на джобовете в долната част на ската и укрепването и за да се гарантира безопасността на пътуващите остава ограничено  движението. В момента трафикът преминава двупосочно в платното за София, съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция  “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски.

След като видим резултатите от обрушването в долната част на ската, ще направим анализ за пускане на движението, защото след почистването предстоят укрепителни дейности и поставяне на нова метална мрежа, посочи председателят на АПИ.

От сутринта геолози, алпинисти и експерти от пътноподдържащата фирма “Автомагистрали” ЕАД и Областно пътно управление - София са на терен и след анализ се взе решение да започне обрушване във високата част на ската. Имаше риск от свличания на скална маса, която да премине и в другото платно, и поради това се наложи целият участък от автомагистралата да бъде затворен за движение в двете платна за около два часа, обясни Терзийски. 

Експертите установиха, че голям къс е натежал на мрежата, задържала го е за момент, но след това той се е свлякъл, а останалата скална маса е задържана от мрежата и днес беше отстранена, обясни  Терзийски. 

Инж.Евгени Генчев, директор на дирекция "Техническа” в “Автомагистрали” ЕАД, посочи, че  се полагат всички усилия до утре да приключат дейностите.  

В началото на януари т.г. след анализ АПИ възложи на пътноподдържата фирма укрепване с нови метални мрежи на тези рискови участъци от АМ “Струма”, строени през 2006-2007 г., каза в отговор на въпрос Терзийски. Вероятно използваната при изграждането на магистралата технология чрез взривяване на скалните масиви е довела до тяхната неустойчивост, посочи той.

На пътноподдържащите фирми в страната е разпоредено на всички високопланински пътища да се предприема веднага отстраняване на скалната маса, съобщи председателят на АПИ. Той уточни още,че се предвижда поетапен ремонт на пътя за Самоков, което ще включва укрепване на рисковите участъци.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)