Избрани Новини

Министър Сачева откри Център за обществена подкрепа в Петрич

В града вече работят още две нови социални услуги за деца

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева откри първия Център за обществена подкрепа в Петрич. Освен него в града вече работят още две нови социални услуги за деца - Център за настаняване от семеен тип и Преходно жилище за младежи от 15 до 18 г. Те са ремонтирани и изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Министър Сачева съобщи, че в страната функционират 1 461 социални услуги, като бюджетът за тях е 430 млн.лв. „В следващия програмен период ще поставим акцент на деинституционализацията за възрастни. Ще бъдат отделени над 750 млн.лв. за изграждане на нови социални услуги с по-модерна и подходяща база, както и с добра грижа“, обясни тя. По думите й Министерството на труда и социалната политика ще разработи Стратегия за развитие на човешките ресурси в социалната сфера. „През август увеличихме заплатите на социалните работници с 30%, а на работещите в социалните услуги - с 21%. В следващите години ще продължим да работим в тази посока. Ще имаме нужда от професиите, свързани с подкрепа на хората“, каза още тя.

По покана на кмета Димитър Бръчков и евродепутата Андрей Новаков министър Сачева разгледа социално предприятие с над 20 работници, в което се шият маски и спално бельо, както и Социалния патронаж, от който получават храна около 1 000 души в Петрич. „До края на януари предстои през Фонд „Социална закрила“ да финансираме общината за ново кухненско оборудване“, посочи Сачева. Според нея около 5 000 души в област Благоевград са получили пакети с храна през 2020 г., а от останалите количества ще бъдат раздадени още около 700.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)