Избрани Новини

За четири дни от началото на годината ПСС на БЧК проведе 7 акции

В тях участваха 68 планински спасители, голяма част от тях доброволци

Хубавото време и подходящите условия за туризъм накараха много хора да потърсят спокойствието на планината през дните около коледните и новогодишни празници, информират от ПСС на БЧК. Но рязката и трудно предвидима промяна на метеорологичните условия в планините, често води до огромни рискове дори за подготвените туристи. Това са и причините за последните нещастни случаи, станали повод за широко медийно отразяване и коментари сред планинарските среди и в социалните мрежи.

Хронология:

На 1 януари около обяд, отрядът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК в Карлово получава сигнал за пострадала жена с травма на крака. Трима планински спасители от отряда излизат на терен, оказват помощ и я транспортират.

Малко по-късно същия ден двама спасители от отряда на ПСС в Троян, извършващи преход по кабела от връх „Купата“ в посока вр.„Ботев“, оказват помощ на турист, паднал по време на слизане по същата пътека и го съпровождат до паркинга в м.Мазането, откъдето е транспортиран в болница.

Около обяд на 2 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, паднал в района на вр.Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, който е със сериозни охлузвания и му оказват първа помощ, като го придружават до база „Бъзов дял“.

Междувременно се получава сигнал за инцидент с трима туристи, двама от които са паднали в улей отново по трасето на кабела към вр.Ботев. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, незабавно започва издирване на пострадалите, установява местоположението им, оказва им първа помощ и ги придружава до безопасно място. Докато им помага да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че са паднали в същия улей. Оказва и на тях първа помощ и ги изолира от студа. Поради по-тежките травми на двама от пострадалите се налага организирането на мащабна акция, в която се включват 29 планински спасители от отрядите в Троян и Ловеч. Акцията продължава до 23.30 ч. при лоши метеорологични условия.

Същият ден двама туристи се движат от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“. Единият се подхлъзва в района на вр.„Жълтец“ и пада по склона в южна посока около 300 м. Преминаващ по същото трасе турист, оборудван с котки, слиза до пострадалия и установява смъртта му. Двамата се отправят към заслон „Ботев”, откъдето към 16.00 ч. подават сигнал до ПСС. Поради късния час и влошаващата се метеорологична обстановка е взето решение тялото да бъде прибрано на следващия ден. С неоценимото съдействие на Виваком, които предоставят снежна машина и водач, рано на следващата сутрин, 3 януари, към мястото на инцидента се отправят 12 души от отрядите на ПСС в Калофер, Карлово и Сопот. За съжаление ураганният вятър и влошената видимост осуетяват акцията още в района на вр.Ботев. На 4 януари, отново при изключително тежки условия, снежната машина на Виваком изкарва на вр.„Жълтец” 8 спасители от Калофер, Карлово и Пловдив. Тялото на загиналия е транспортирано и предадено на съдебна медицина в 14:30 ч.

В късния следобед на 3 януари е получен сигнал за мъж с травма на глезена в района на вр.Близнака, Рила. 11 планински спасители от база „Боровец” и отряд Самоков реагират незабавно, достигат до пострадалия, оказват му помощ и започват транспорт. Към 24.00 ч. те стигат до вр.Мусала, където вземат решение да пренощуват и да продължат на следващия ден. На 4 януари към 14.00 ч. при изключително лоши метеорологични условия и труден терен пострадалият е транспортиран до к.к. Боровец.

Равносметка:
За четири дни от началото на годината ПСС е провела 7 акции, в които са участвали общо 68 планински спасители, голяма част от тях доброволци, прекарали на терен повече от 58 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов