Избрани Новини

За четири дни от началото на годината ПСС на БЧК проведе 7 акции

В тях участваха 68 планински спасители, голяма част от тях доброволци

Хубавото време и подходящите условия за туризъм накараха много хора да потърсят спокойствието на планината през дните около коледните и новогодишни празници, информират от ПСС на БЧК. Но рязката и трудно предвидима промяна на метеорологичните условия в планините, често води до огромни рискове дори за подготвените туристи. Това са и причините за последните нещастни случаи, станали повод за широко медийно отразяване и коментари сред планинарските среди и в социалните мрежи.

Хронология:

На 1 януари около обяд, отрядът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК в Карлово получава сигнал за пострадала жена с травма на крака. Трима планински спасители от отряда излизат на терен, оказват помощ и я транспортират.

Малко по-късно същия ден двама спасители от отряда на ПСС в Троян, извършващи преход по кабела от връх „Купата“ в посока вр.„Ботев“, оказват помощ на турист, паднал по време на слизане по същата пътека и го съпровождат до паркинга в м.Мазането, откъдето е транспортиран в болница.

Около обяд на 2 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, паднал в района на вр.Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, който е със сериозни охлузвания и му оказват първа помощ, като го придружават до база „Бъзов дял“.

Междувременно се получава сигнал за инцидент с трима туристи, двама от които са паднали в улей отново по трасето на кабела към вр.Ботев. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, незабавно започва издирване на пострадалите, установява местоположението им, оказва им първа помощ и ги придружава до безопасно място. Докато им помага да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че са паднали в същия улей. Оказва и на тях първа помощ и ги изолира от студа. Поради по-тежките травми на двама от пострадалите се налага организирането на мащабна акция, в която се включват 29 планински спасители от отрядите в Троян и Ловеч. Акцията продължава до 23.30 ч. при лоши метеорологични условия.

Същият ден двама туристи се движат от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“. Единият се подхлъзва в района на вр.„Жълтец“ и пада по склона в южна посока около 300 м. Преминаващ по същото трасе турист, оборудван с котки, слиза до пострадалия и установява смъртта му. Двамата се отправят към заслон „Ботев”, откъдето към 16.00 ч. подават сигнал до ПСС. Поради късния час и влошаващата се метеорологична обстановка е взето решение тялото да бъде прибрано на следващия ден. С неоценимото съдействие на Виваком, които предоставят снежна машина и водач, рано на следващата сутрин, 3 януари, към мястото на инцидента се отправят 12 души от отрядите на ПСС в Калофер, Карлово и Сопот. За съжаление ураганният вятър и влошената видимост осуетяват акцията още в района на вр.Ботев. На 4 януари, отново при изключително тежки условия, снежната машина на Виваком изкарва на вр.„Жълтец” 8 спасители от Калофер, Карлово и Пловдив. Тялото на загиналия е транспортирано и предадено на съдебна медицина в 14:30 ч.

В късния следобед на 3 януари е получен сигнал за мъж с травма на глезена в района на вр.Близнака, Рила. 11 планински спасители от база „Боровец” и отряд Самоков реагират незабавно, достигат до пострадалия, оказват му помощ и започват транспорт. Към 24.00 ч. те стигат до вр.Мусала, където вземат решение да пренощуват и да продължат на следващия ден. На 4 януари към 14.00 ч. при изключително лоши метеорологични условия и труден терен пострадалият е транспортиран до к.к. Боровец.

Равносметка:
За четири дни от началото на годината ПСС е провела 7 акции, в които са участвали общо 68 планински спасители, голяма част от тях доброволци, прекарали на терен повече от 58 часа.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)