Избрани Новини

Честита Нова година, Благоевград!

На 1 януари празнуваме и Васильовден!

Честита Нова година, благоевградчани! Бъдете здрави, обичайте се, уважавайте се, прощавайте си, грижете се за любимия ни град и нека нещастията, болестите и трудностите на 2021 г. останат зад гърба ни!

Научете се на повече градивен егоизъм – през 2021 г. прекарвайте времето си с по-добри и стойностни хора, научете се да отделяте повече време единствено за себе си, избирайте по-леката и по-доходоносната работа и когато можете, раздавайте любов на близки и непознати! Вие сами ще намерите правилния начин за това.

Blagoevgrad.utre.bg сърдечно ви благодари за това, че сте наши читатели!

Днес, освен че се поздравяваме със „За много години“, нека не забравим и имениците.

На 1 януари празнуваме Васильовден! Да се слави името на Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина!

Свети Василий е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес.
На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи. Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик.
На погребението му се стича цяла Кесария. След смъртта му църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.

Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, познат в цялата ни етническа територия. Отличава се с богата празнична обредност. Свързан е с важен повратен момент в природата - деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди. Те могат да се обособят в четири основни групи - обредна трапеза, ладуване, сурвакане, дружини с маскирани лица. Сурвакането е вид словесна магия за здраве, изобилие в дома и благополучие. Извършва се от деца с дрянови пръчки, украсени само с естествени материали - плодове, семена, зърна, ядки или кравайчета.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)