Ноовогодишните суеверия - да ги спазим или не?

На новогодишната трапеза трябва да има много храна и напитки

Спазваните обичаи и поверия при посрещането на Новата година целят само едно - Новата година да бъде щастлива, изобилна и богата. 

В много славянски народи има традиция с въже или панделка да се връзват заедно краката на масата, около която сяда семейството за празничната вечеря. Така и през следващата година всички ще бъдат заедно и няма да се разделят.
Както посрещнеш Новата година, такава ще бъде цялата ти година. Затова трябва да направите весело и радостно тържество.
На новогодишната трапеза трябва да има много храна и напитки, за да бъде богата следващата година. Ако на Новогодишната ви трапеза има сложена питка и сол, ще имате богата и щастлива година.
Този, който кихне на празничната трапеза, той ще е щастлив и богат през годината.
Ако в Новогодишната нощ си облечете нова дреха, цялата ви година ще е щастлива и радостна.
Ако в новогодишната нощ се веселите и сте с приятели, през цялата година ще сте щастливи.
В последните минути на старата година изпийте до дъно чашата си. След това я напълнете догоре и посрещнете Новата година с пълна чаша. Не доливайте в старото си питие. Питието от старата година трябва да бъде напълно изпито.
В Новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да ви посрещне Новата година с пари и да сте богати. Не давайте пари назаем в последния ден от старата година и в първия ден от Новата година.
Каквото ти се случи в първия ден от годината, такава ще е цялата година.
В последния ден на старата година по светло изхвърлете боклука. Така разчиствате място за новото и хубавото през годината. В първия ден от Новата година не изхвърляйте боклука, за да не изхвърлите късмета си.
През първия ден от Новата година не бива да се работи тежка работа, за да ти е леко през годината.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"