Избрани Новини

Рождество Христово е!

Днес се чества раждането на Исус Христос

В православния календар 25 декември е денят, в който Православната църква отбелязва рождението на Иисус Христос. Кога точно е роден Иисус Христос не е известно, но през VІ век Църквата поставя празника на 25 декември, за да премахне почитането на персийското божество Митра, чието рождение се почита на същата дата.

Според Евангелието от Лука Христовото Рождество станало в град Витлеем, провинция Юдея. Днес денят е известен като първия от Коледа, в старо време е наричан Божик или Божич. Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Рождество Христово се празнува на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар).

Обредна трапеза: пача, свинско печено, печена кокошка, кървавица, наденица, кюфтета, сланина, пастърма със зеле, сарми, баница, пита, медени сладки.

На този ден имен ден празнуват: Райко, Радко, Радослав, Радостин, Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов