Избрани Новини

Две бързи рецепти за Бъдни вечер

Животът

24-12-2020, 13:03

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

blagoevgrad.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На Бъдни вечер традицията повелява...

Бъдни вечер е най-важният празник за българите

Най-важното е цялото семейство да е заедно около трапезата

В повечето домове вече тече хаотичната подготовка за Бъдни вечер. Според традицията, на трапезата трябва да има нечетен брой постни ястия - 7, числото на Бога, 9 или 11.

Ако не ви стига времето или сте по-непохватни в кухнята, ще ви помогнем с 2 рецепти.

Според майстор готвача Христина Вафиати лесно и бързо можем да приготвим така наречените "мързеливи сарми". Наричат ги още голи, тъй като не се завиват със зелев лист. Трябват ни нарязани на дребно праз лук и добре втасало кисело зеле, ориз със стафиди и няколко подправки - джоджен, черен пипер.

"Всичките тези съставки ги слагаме в съдче и на котлона. Добавяме водичка, за да къкри, да се свари оризът и да омекне зелето. След това добавяме малко червен пипер и за 30 минути яденето е готово. Това е една мързелива, лесна и вкусна рецепта", обясни Вафиати.

А докато мързеливите сърми къкрят на огъня, бързо може да приготвим и вкусна разядка - смес от чесън , мед и орехи. "Освен мързеливите сърми и разядката, ако си вземем питка и добавим ошава, туршийките, плодовете и ядките - си стават 7 ястия. Така сме готови за Бъдни вечер - лесно и няма да губим много време", добавя майстор готвачът.

Каквато и да е празнична трапеза за Бъдни вечер, най-важното е цялото семейство да е заедно около нея. И задължително да има подправката, без която не можем - любов.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)