Избрани Новини

Чешки археолози откриха гвоздей от кръста на Христовото разпятие

Намерен е в средновековен манастир в старинния град Милевско

Представителят на група археолози от Чехия Иржи Синделарж съобщи пред медиите, че в средновековен манастир в старинния град Милевско в южната част на страната е било открито парче от гвоздей от кръста, на който е бил разпнат Иисус Христос, предаде ТАСС, цитирано от Дарик.

„По време на изследване на манастирските стени е била открита внимателно скрита в тях ниша, уточни Синделарж. В нея е била положена дарохранителница, в която се е съхранявало парче от кован гвоздей с дължина 6 сантиметра. Става дума за един от пироните, с които е бил прикован към кръста Христос“.

Дарохранителницата била изработена от ценни сортове дърво не по-късно от половината на пети век. В нея се съхранявала също и златна табелка, на която били гравирани главните латински букви IR, което означава Iesus Rex – Крал Христос. По думите на археолога по такъв начин са били обозначавани в Средновековието християнските реликви, свързани със земния живот на Божия Син.

„По всичко личи, че става въпрос за древна християнска реликва – в реликварий от V век има намерен гвоздей с указателен надпис. Датировката на артефактите съвпада с епохата на Вселенските събори и Христологическите спорове, когато в Църквата се засилва почитта към тези реликви, свързани с кръстната смърт и изкупителното дело на Сина Божий Иисус Христос“, казва доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ за Добротолюбие.

„Реликвата датира от времето на Византийския период, което означава че или е донесена по тези земи на Великоморавия по време на мисионерското дело и е дошла с мисионерите по ръководството на светите братя Кирил и Методий като дар от Константинопол за моравския владетел Ростислав с цел благословение и укрепване на делото на християнизацията, или е пренесени в следващите векове след падането на Константинопол през 13 или 15 век. Начинът на съхраняване на реликвата в скрита ниша в стената на храма също показва древен обичай, запазен и до днес в Православната църква“, казва още доц.Нушев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов