Избрани Новини

Ремонтирани са 12 км от пътя за Мелник (снимки)

Отсечката е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница със Сандански

По ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. завърши рехабилитацията на над 12 км от път III-109, свързващ път I-1 София - Благоевград с Мелник. Проектът - лот 25, се съфинансира от оперативната програма чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията в третокласния път е за над 8,5 млн.лв. Отсечката е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център гр. Сандански, както и на Мелник с път I-1 (Е-79).

Началото на участъка, който е основно ремонтиран, е при км 0+528. Това е на около 528 метра от пресичането на третокласния път ІІІ-109 с път І-1 София – Кулата, което съвпада с новоизграденото трасе на автомагистрала „Струма“ в този участък. Краят е при 12-ти км в  Мелник, след стоманобетонния мост.

Ремонтираният път е с нова асфалтобетонова настилка и възстановено отводняване, обновени пътни окопи и водостоци, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Рехабилитирани са три мостови съоръжения. На мястото на стария мост над река Мелнишка при 11-ти км е изградено ново съоръжение с дължина 30 м.

С рехабилитацията на отсечката значително се подобряват транспортно-експлоатационните качества на пътя, който не беше основно ремонтиран повече от 30 години. Повишава се безопасността на движение и удобството при пътуване. С обновяването на 12-километровия участък се улеснява пътната комуникация на населението от община Сандански с областния център Благоевград. Подобрява се и достъпът до обектите от националното културно, архитектурно и историческо наследство, каквито са Роженския манастир „Рождество Богородично“ и Мелник.

Общата стойност на проекта е 9 196 732 лв., от които 85% - 7 817 222.2 лв. европейско финансиране, а 15% - 1 379 509.8 лв. национално съфинансиране.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)