Избрани Новини

Що е марангозлък? (снимки)

Това е занаят за изработване на дърворезбена украса на иконостаси, тавани, долапи

Марангозлъкът (резбарството) е занаят за изработване на дърворезбена украса на иконостаси, тавани, долапи, различни битови предмети, напомнят от Историческия музей в Гоце Делчев. Дърворезбената украса е плоска, когато за фон на изображението служи повърхността на дъската; ажурна, при която фонът се изрязва; релефна, когато изображението изпъква над плоскостта на фона.
През Възраждането започва широко строителство на жилища и черкви. С резба се украсяват вратите, таваните, долапите, парапетите, колоните, корнизите на прозорците. Най-внушителни прояви на светската дърворезба са декоративните тавани. В центъра на тавана се разработва голяма пластична розета, от нея излизат лъчи и запълват кръгло поле наоколо. Ъглите на таваните са акцентирани с различни декоративни мотиви.
Според особеностите на дърворезбените орнаменти се обособяват тревненска резба – в нея преобладава орнаментът от растителни мотиви, композирани симетрично; дебърска резба – със скулптурно-пластична разработка на малко по брой растителни мотиви и много животински и човешки изображения; самоковска резба – с ренесансово-барокова интерпретация на орнамента и влияние от резбата на атонски майстори; калоферска резба – във всички произведения се повтарят едни и същи мотиви, разработени отчетливо и ясно, като се търси ефектът на светлото и тъмното.
Дело на местни майстори-марангози, последователи на дебърската резбарска школа, са дърворезбените тавани в Общинския исторически музей – Гоце Делчев.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов