Избрани Новини

Ресторанти, спортни зали и молове остават затворени до 31 януари

Детските градини отварят от 4 януари

За последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76% от леглата, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%, съобщи здравният министър проф.Ангелов по време на днешния брифинг на НОЩ.

2 575 са излекувани за последното денонощие, добави министърът. Категорично не сме доволни от тези данни. Не искам гражданите да бъдат излекувани, аз искам гражданите да бъдат здрави, това е целта на мерките, които ще предложим.

Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали ще останат затворени също до 31 януари.

Изключение ще има за местата за хранене към хотелите, които ще могат да се ползват от 22 декември. Те ще бъдат отворени, но само за гости и при спазване на вечерен час. Те ще бъдат строго следени и ще трябва да има ясен график за хранене. 

Детските градини, яслите и учениците от 1 до 4 клас ще се върнат след ваканцията на 4 януари 2021 г.

Забраните за моловете също остават, с изключение на банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании. Продължава забраната за събития, конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари. Също така от 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях, съобщи министърът. Това са мерките, които предлагаме. Смятаме, че те ще продължат да дават ефекта, който ние търси, подчерта още той.

Вчера здравният министър и Националният оперативен щаб предложиха действащите към момента ограничения, въведени заради пандемията у нас, да останат в сила до края на януари.

Главният държавен здравен инспектор доц.Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония.

По отношение смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров, посочи доц.Кунчев, според когото има основания за оптимизъм, но „много плах“.

За изминалите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а за същия период в България той е минус 4,5%.

Генерал Венцислав Мутафчийски допълни, че заболеваемостта в София е двойно по-малка, не стои така въпросът обаче със смъртността и реанимационните легла.   

„Трябва да продължим, въпреки последниците върху икономиката и образованието. НОЩ винаги сме сподяли филофосия да има по-малко заболели и починали, за да може повече хора да се ваксинират“, каза Мутафчийски. „Трябва да бъдем по-мотивирани, за да сме здрави и да си сложим ваксината. Да спрем тази агония в икономиката, в училище , в болниците и в психиката на хората. Призовавам хората и колегите да се запознаят и се ваксинират“, каза още той.   

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че от образователна гледна точка е много важно по-малките ученици да се върнат в класните стаи, има възможност родителите да задържат децата си у дома, като подадат заявление - към момента имаме подадени 1 000 заявления, коментира Вълчев.

5-12 клас е разумно да останат поне още седмица в електронна среда, тъй като резултатите са крехки, още не е ясно дали те ще се обучават със сигурност до края на янурари в електронна среда.

За 1-4 клас вероятно ще кажем да не провеждат дейности по интереси.

Смятаме, че през пролетта обстановката ще е по-дрба за осъществване на присъствен учебен процес.

По усмотрение на отделните училища - при недостиг на учители или много заболели, ще има възможност училищата да избират дали да преминат изцяло към дистанционно обучение, уточни той.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)