Избрани Новини

Христо Терзийски: 25 526 човека са получили глоби за неносене на маска

Oруги 25 хиляди са получили предупреждение

От 13 март досега 25 526 човека са получили актове с глоби за неносене на предпазна маска, а други 25 хиляди са получили предупреждение. Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски по Нова телевизия.

Санкцията за физически лица е между 300 и 1000 лв. при първо нарушение. Двама души имат и ефективна присъда за неспазване на карантина - от Пловдив и Русе.  Те са лишени от свобода за три месеца, а лицето от Пловдив има и наложена глоба от 10 хил. Лв, уточни Терзийски.

От 1 декември са проверени 1909 търговски обекта, съставени са 19 акта, 5 от които са в София, както и 396 протокола за предупреждение. Те са за неспазване на дистанция и други нарушения. Миналата седмица проверяващите са открили работещо заведение с 40 човека, тази събота са открити още 3 работещи ресторанта, единият отново с 40 човека. От 500 и 2000 лв. за първо нарушение и до 5 хил. лв. за второ е санкцията за юридически лица.

Терзийски беше категоричен, че ще се ваксинира - и като ръководител, за да даде пример, и по лични убеждения. 11 202 служители на МВР са обявили, че са в готовност да си поставят ваксина. Той припомни, че правителството отпусна 28 млн.лв за министерството - по 500 лв. на служител и 5 млн.лв. за компютърен томограф, техника за унищожаване на медицински отпадъци в болницата. В момента полицаите са спокойни и работят при нормални условия.

Въпреки икономическата криза тази година, няма ръст на престъпленията, каза още вътрешният министър. Напротив - всички видове престъпления са намалели спрямо миналата година, освен домашното насилие, което се запазва на същите нива.

„Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу”, добави министърът. Той коментира и опита за въоръжен грабеж на магазин в София, при който жена нахлу в магазин на голяма хранителна верига, насочи пистолет в слепоочието на касиерката и поиска оборота.

Министърът посочи, че жената е на 34 години без криминални прояви. „Характерното за случая е, че тя не е предприела мерки, за да се дегизира. Задържана е за 72 часа и ще бъдат назначени психиатрични експертизи. Нямаме данни да работи някъде, вероятно е безработна. Причините и мотивите се изясняват. Оръжието е било газово, на неин близък”, поясни Терзийски и добави, че обясненията не извършителката не са достатъчно адекватни.

Министърът обърна внимание и на случая, при който рецидивист се представи за касиер и открадна част от пенсията на възрастен мъж в София.

„Задържаният много скоро е излязъл от затвора и към настоящия момент сме документирали два случая, извършени от него. Мисля, че ще си получи заслуженото”, добави Терзийски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов