Ресторантите в Сандански разчитат на доставки по домовете

Собствениците отчитат в пъти по-ниски приходи

Голяма част от ресторантите в Сандански не са затворили напълно, а продължават да работят,  като разчитат на доставки по домовете, информира БНТ. Собствениците отчитат в пъти по-ниски приходи. Това е и причината да се принудят да съкратят около 40% от персонала си, както и да намалят разходите си до минимум.

Николай Иванов е собственик на семейно заведение в Сандански. Разчита основно на поръчки от обедно меню, които доставя до домове и офиси. Казва обаче, че това не е достатъчно, за да реализира печалба от дейността на ресторанта си. "Трудно ни е, три седмици ок. Въпреки че сега са новогодишни празници, ние изпускаме всички групови събирания. Нашето семейство работи без пари. Няма как само с едно обедно меню всички да получаваме нормални заплати, защото тоя ресторант има и ток, има и вода, има и наем, има осигуровки, от които разходи ние не можем да избягаме", казва Николай.

Въпреки че не е затворил напълно ресторанта си, мъжът е принуден да се раздели с част от персонала си. "Това е неминуемо, защото аз на тия хора не мога да им подсигуря и 20 лв. надница. Аз не мога да накарам един човек да работи 8 часа и накрая да не мога да му дам поне 20 лв. Това е кощунство", категоричен е Николай.

"На края на годината, ако сметките са 0 на 0 - това ще е най-позитивното от цялата ситуация. Не мисля, че ще се справим както предходни години, но мисля, че 0 на 0 ще е един добър резултат, ако изобщо успеем да достигнем дотам", споделя Асен Иванов, който също е собственик на заведение.

Ресторантьорите се надяват ограничителните мерки да продължат да действат в разумен срок и заведенията да отворят врати на 21 декември.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"