Избрани Новини

Показват документи за противоепидемичните мерки в началото на XX век

Те са срещу епидемиите от морбили, тиф и испански грип

Дигитална изложба от документи на Държавния архив - Кюстендил разкрива какви здравни, хигиенизиращи и санитарни мерки са предприемани в сферата на образованието преди повече от век -  при епидемиите през 1918-1919 година в Кюстендилско, предаде БНР.

Изложбата показва документи, свързани с някогашните мерки срещу епидемиите от морбили, тиф и испански грип. Те са от фонда на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, село Червен брег, Дупнишко.

Сред представените документи са и писма от дупнишкия околийски лекар от 1918 година за разпускането на учениците и за затваряне на училището тогава заради епидемия от морбили.

В дигиталната изложба могат да се видят и автентични документи, описващи предприетите мерки за ограничаване на епидемиите – например затваряне на училищата и поддържане на чистотата и дезинфекция в класните стаи. Друга мярка е свързана с изпарване на облеклото на учениците.

Петър Шейков от Държавен архив – Кюстендил посочи: „Идеята ни е, че това са мерки, които още тогава са предприемани и сегашните мерки не са нищо ново“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)