Избрани Новини

8-ми декември в Банско – без тълпи от студенти

Няма автобуси с гръцки студенти

Студентският празник в най-добрия български зимен курорт Банско, който традиционно събира хиляди от академичната младеж не само у нас, но и от Гърция – тази година – неработеща формула, предаде БНР Благоевград. Пандемията, наложила значителни ограничения, уви, повлия и на организирането на празничното честване на студентите в едно от любимите им места за празнуване – града под Пирин.

Осми декември 2020 – в Банско няма тълпи от студенти, по улиците няма обичайната глъч, настроение, поздрави между колеги от различни университети. Градът е потънал в мъгла и мълчание. За съжаление забраните за събиране на повече от 15 души, затворените заведения за хранене – механи, ресторанти, барове и дискотеки, които традиционно са огласяни от празнуващи студенти, оставиха тази година Банско без обичайното оживление за студентския празник.
Резервации в хотелите също почти липсват заради изискването храна да се предоставя само пакетирана, като кетъринг и ресторантите да останат затворени. В къщите за гости в града има настанени съвсем малко хора – по информация на собствениците – 4-5 групи от по няколко човека, които си носят храна и се канят да си приготвят сами празнична вечеря.

Няма автобуси с гръцки студенти, които обичайно избират Банско, за да прекарат прекрасен и незабравим студентски празник. Гледката на тихия град е наистина тъжна и много необичайна.

Притеснени и разтревожени от това, че обичайно по това време на годината калкулират добри обороти от празнуващите студенти, хотелиери, собственици на механи, кафенета споделят, че сега надеждата им е да се справят с кризата, да се задържат в бранша и се надяват, че постигайки добри резултати от мерки, ограничения и дистанция, студентите и гостите ще се завърнат, и то още този сезон, и ще празнуват, макар и не на самата дата.

Органите на МВР, РЗИ и др. извършват контролни проверки по местата за настаняване, проверяват и дали има заведения, които се опитват да заобикалят забраните, като приемат например празнуващи групи под предлог, че са семейство или празнуват семейно тържество.

От агенциите съобщиха, че планираните от октомври и началото на ноември резервации са изпълнени едва на около 10 %, и то за малки групи хора. В по-малките населени места в община Банско – селата Гостун, Кремен и др., където може да се наема отделна къща, има настанени хора, но на база лична уговорка и отново с изискването да не са прекалено голяма група. За приготвянето на храната ще разчитат сами.

В двата магазина в Разлог от големи хранителни вериги, месарски магазини и др. пазаруват продукти за приготвяне на ястия, като се наблюдава, че има хора от Плевен, Пловдив, Габрово и Варна.

Днес в Банско е тихо и не е така оживено. Но местните хора, както и представителите на бизнеса вярват, че скоро нещата постепенно ще се променят, градът ще се оживи отново, и гости – дългогодишни клиенти, партньори и приятели отново ще дойдат тук, за да карат ски, да се насладят на любими бански ястия, на местната история и култура, на прословутото гостоприемство на банскалии. И ги очакват с вяра и надежда за по-добри дни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов