Избрани Новини

Нова онлайн карта с над 40 пешеходни и велосипедни маршрути разкрива очарованието на Беласица

Целта на картата е да популяризира природния туризъм в района

Българскаjd фондация "Биоразнообразие" създаде интерактивна онлайн карта с 27 пешеходни и 17 маршрута за планинско колоездене в планината Беласица. Целта на картата е да популяризира природния туризъм в района и да събере на едно място всички познати маршрути там.
„Беласица ви очаква! Със своите приказни водопади, очарователни места за отдих, чешми с вкусна планинска вода, притихнали параклиси, приятни пътеки през вълшебната гора, върхове със зашеметяващи панорами“, призовават създателите на продукта.
Всеки маршрут е с различна трудност, продължителност и цел, като съдържа подробно описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка. Картата може да бъде намерена на сайта на Българска фондация Биоразнообразие.
Маршрутите обхващат много от интересните места в района, в т.ч. природни, исторически, културни и други забележителности. Туристите, приели някое от 44-те пешеходни и вело предизвикателства, ще могат да посетят емблематични места като прохода Демир капия, Национален парк-музей "Самуилова крепост", местността Вадиоч, Бялата чешма, да се насладят на неповторимата красота на горите, водопадите и реките на Беласица, да се изкачат до върховете Конгур, Радомир и Тумба и да се запознаят с богатото биологично разнообразие на планината. Както и да научат повече за историята, обичаите, традициите и вкусните ястия на осемте села, сгушени в Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. В описанията и GPS следите не са пропуснати и местата за хранене и настаняване, през които маршрутите минават.
При използването на картата за преход екипът на БФБ обръща внимание върху следните особености:
Приложените GPS следи невинаги съответстват на маркирани туристически пътеки;
Препоръчва да се следват предложените GPS следи, но е възможно някои участъци от пътя да са станали трудно проходими поради ерозия, обрастване, наводняване и др.;
Преди преход в планината батериите на GPS устройствата трябва да бъдат заредени, а актуална картна подложка (за работа в офлайн-режим) да бъде качена;
За всеки случай да се осигури хартиена карта на района;
Интерактивната карта се вижда най-детайлно на персонален компютър, на цял екран (натиснете бутона View larger map/ Преглед на по-голяма карта).
От фондацията призовават и за обратна връзка при открити недостатъци, неактуална или нова информация относно предложените маршрути.

Картата е направена по проект „С раница и колело в Беласица“, осъществен благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Българскяи дарителски форум, както и с доброволния принос на редица съмишленици и приятели на БФБ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)