Избрани Новини

Премиерът нареди поетапно отваряне на всичко в държавата от 21 декември

Ако цифрите продължават да падат, на 14 декември ще заработят детските градини и яслите

В държавата всичко отваря от 21 декември, това е най-добрата мярка срещу икономическата криза. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на посещение в производствено предприятие за тестени изделия в село Цалапица, Пловдивско. С него беше и социалният министър Деница Сачева.

Министър-председателят добави, че ако разпространението на COVID-19 у нас продължи да се забавя, на 14 декември ще отворят врати детските градини и яслите. По думите му правителството е изхарчило над 1,1 млрд.лв., за да подпомогне бизнеса, който е засегнат от пандемията. Той беше категоричен, че не може държавата да поеме 80% от възнагражденията на служителите в заведенията, които затвориха. Премиверът коментира, че няма как да не се работи, а някой да плаща 80 на 0 заплатите, защото държавата няма да издържи.

„Много е популистко, много е хубаво, но така ще се задължат с милиарди следващите поколения”, казва още Борисов.

„Хората трябва да свикват, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха – лекуват. Иначе финансово-икономическата криза ще е много тежка през следващите година-две“, посочи той.

По темата за ваксините Борисов потвърди, че те ще дойдат в България и всеки, които пожелае, ще се ваксинира безплатно. Премиерът изтъкна, че ако продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта у нас в следствие на прилаганите противоепидемични мерки, детските градини и яслите ще бъдат първите, които ще бъдат отворени, за да могат родителите да се върнат на работа.

Министър-председателят Бойко Борисов каза още, че е от изключително значение всички български граждани да продължат отговорно да спазват доказалите своята ефективност мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина, защото дълго време ще е необходимо да се справим заедно с последиците от кризата.  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)