Избрани Новини

Да си спомним за братя Миладинови от Струга

Най-ценното тяхно наследство е сборникът "Български народни песни“

Да си спомним за братя Миладинови, родом от гр.Струга, изтъкнати културно-просветни дейци и народни будители от епохата на Българското възраждане, ни подканя РИМ- Благоевград. Най-ценното наследство, което оставят за поколенията е сборникът „Български народни песни“, издаден в Загреб през далечната 1861 г. Съдържа 660 народни песни, обособени в 12 части, също и легенди, описания на обичаи, имена, гатанки и поговорки.
Песните, представени в сборника, са на различни диалекти на българския език, но основно са събирани от географската област Македония: Кукушко, Струмишко, Стружко, Битолско, Прилепско. В сборника са включени и песни от Панагюрско и Софийско.
По повод 210 години от рождението на Димитър Миладинов /р.1810 г./ и 190 г. от рождението на Константин Миладинов /р.1830/, Регионален исторически музей - Благоевград ще ви представи първите три издания на ценния сборник. Те се намират в постоянната експозиция на музея.
С най-голяма историческа стойност се отличава екземплярът от първото издание на сборника „Български народни песни“ – събрани от братя Миладинови и издадени от Константин в Загреб, в книгопечатницата на А.Ягич. 1861“. Сборникът съдържа: Благодарност към Щросмайер за оказаното съдействие по издаването на сборника; Предговор; Песни, разделени на: самовилски, други стари, църковни, овчарски, хайдутски, жаловни, смешни, любовни, сватбени, лазарски, жетварски, играчки, сватбени обичаи и годишни обичаи. Сборникът завършва с отбелязани по-важни грешки и показалец. На книжното тяло има елипсовиден печат, който е замърсен и нечетлив. Има още един печат, който се намира на обложката. Той е на антикварната книжарница, от която е закупено ценното издание през 80-те години на XX век.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов