Избрани Новини

Жители на Благоевград искат да се разкрие пункт за даряване на кръвна плазма

Хората са изпратили отворено писмо до областния управител и всички кметове в региона

Жители на Благоевград настояват да бъде разкрит център за даряване на кръвна плазма в града. Броят на заразените е голям, а всички 200 легла в болницата в Благоевград са заети. Заразени са и около 70 души от персонала на лечебното заведение, информира БНТ.

Хората са изпратили отворено писмо до областния управител и всички кметове в региона, за да поискат съдействие за разкриването на Център за кръвна плазма.

Иван Терзиев, дългогодишен оператор в телевизионния център на БНТ в Благоевград, се разболява от COVID-19 преди около два месеца. Настанен е в болница и изкарва заболяването доста тежко: Беше много лошо. Две седмици изкарах в болница и от тия две седмици десет дена едвам си взимах въздух. Като излязох от болницата, така си говорехме със жена ми и решихме и двамата да дадем кръвна плазма - ако не три, поне един живот може да спасим.

За да дари плазма обаче, Иван трябва да пътува до столицата, тъй като в Благоевград такава възможност няма. А именно пътуването спира много други други дарители на кръвма плазма от региона.

Иван Терзиев: Занимавка е - да се обадиш, да си запазиш час, а в същия ден и час може да нямаш възможност да пътуваш, докато, ако е тука, много по-лесно ще става.

Александър Пенчев от Благоевград е един от инициаторите за разкриването на кръвен център в града: Решихме да повдигнем отново този въпрос, защото в област Благоевград нямаме функционален кръвен център, не може да се дарява кръвна плазма в града и единственият начин това да се случва, е хората да пътуват до София, а логистиката в това време и много сложна и отделно излага хората на допълнителен риск.

Иван Терзиев: Дано да го направят, ако има тая възможност!

Директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев също подкрепя идеята, но каза, че има административни пречки и изисквания за разкриването на такъв кръвен център, които болницата трудно може да покрие и в следващите няколко месеца едва ли ще бъде възможно да се случи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)