Избрани Новини

Министерският съвет прие Национален план за готовност при пандемия

Готов е и Националният план за ваксиниране срещу коронавирус

Национален план на България за готовност при пандемия представи днес Националният  оперативен щаб. Той бе приет на заседание на Министерски съвет. „Това е един основополагащ програмен документ за справяне на държавата и институционални действия при пандемия. Той е база, на която се изготвят конкретни планове, каквито имаме при епидемия от грип и Ковид-19“, подчерта здравният министър проф.Костадин Ангелов.

До четвъртък министерството ще разработи Национален план за ваксиниране срещу коронавирус и той ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за одобрение. Координационният съвет по ваксинирането ще бъде оглавен от проф.Красимир Гигов, бивш зам.началник на ВМА, с голям опит в здравеопазването. „Продължава да съществува усещането, че ваксините ще бъдат наложени – не, те ще са доброволни и, който иска да го направи, ще има такава възможност. Те ще са безплатни за всички граждани. До края на седмицата ще оборудваме с хладилници и фризери, достатъчни, за да получим първата пратка от ваксините.“ – каза проф.Ангелов.

Първоначално ваксините ще се съхраняват в два центъра – в София и Бургас. Постепенно ще се разширят местата им за съхраняване в другите областни центрове, казаха от щаба.

Няма скрита заболяемост у нас заради непризнаването от РЗИ-тата на резултатите от антигенните тестове. Това подчерта доц.Ангел Кунчев и припомни, че тези тестове не са приравнени към PCR-тестовете и в другите държави от Европейския съюз.

Към момента държавата плаща близо 80 млн.лв. само за заплащане на медиците на първа линия, като ако тенденцията продължи, за януари се очаква този разход да надхвърли 100 млн.лв., каза здравният министър.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов