Обвиняем за ПТП със загинал пешеходец в Благоевград е предаден на съд

Причината за настъпване на ПТП-то било неправилното поведение на водача на леката кола

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.К. (на 45 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвиняемият К. е правоспособен водач на МПС и притежава валидна шофьорска книжка.

Вечерта на 20.12.2019 г. мъжът управлявал лек автомобил марка „Ситроен“ по ул.„Яне Сандански“, като се движел в посока към магазин „Стоми“. В района срещу жилищен блок 21А и училище имало пешеходна пътека и пътен знак В26, забраняващ шофирането със скорост по-висока от 40 км/ч в този участък. Около 19:45 ч., докато петдесет и седем годишният П.Б. я пресичал, управляваният от обвиняемия Б.К. автомобил го ударил. Вследствие на получените травми - черепно-мозъчна, гръдна и коремна, пешеходецът починал.

От изготвената по делото автотехническа експертиза е видно, че причината за настъпване на пътнотранспортното произшествие е било неправилното поведение на водача на лекия автомобил. Той се движел с превишена скорост от 51 км/ч и не се съобразил с цялата пътна обстановка - мокрият асфалтов път, ограничената видимост отдясно, тъмната част от денонощието, наближаването на пешеходната пътека пред училище. При конкретните пътни условия и скорост на движение, водачът нямал техническа възможност да предотврати произшествието, спирайки аварийно преди пешеходната пътека.

Предстои делото да продължи в съда.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"