Избрани Новини

Дават по една минимална заплата за родителите в неплатен отпуск

Ще направим така, че да помогнем на всички с мерките, увери министър Сачева

Ще направим така, че да помогнем на всички с мерките. Решението за новите мерки беше едно много трудно, с много компромиси. Това, което продължава, са мерките 60/40, 80/20, продъжлава грижата за хората, които са карантинирани. Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си, има нова помощ - средният доход на човек от семейство трябва да бъде 915 лева и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват помощ в размер на 610 лева - минималната работна заплата. Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който те получават, но е стойността, с която можем да ги облекчим. Условията за помощите са публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинга на Министерството на здравеопазването днес.

Родителите в програма „Заетост“ могат да кандидатстват за детегледачка.

„При училищата ще продължат мерките по-дълго. Вероятно детските градини ще отворят след Нова година. Приехме нова помощ, мярка за затворените бизнеси, изплащане на компенсации. Ще могат да разчитат на 24 лева на ден работещите по 8 часа на ден. За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник. Помощта ще се изплаща директно на работниците и служителите, те ще трябва да са в неплатен отпуск. Работодателите трябва да приготвят списък на тези работещи“,посочи Сачева.

Това, което сме отделили към момента е 50 млн. лева, но мерките засягат общо 356 000 души, добави Сачева.

Продължава мярката за плащане на 1000 лева на всички медици, до момента са изплатени над 89 000 възнаграждения. Ще продължи подкрепата за общопрактикуващите лекари.

Увеличението на средствата за лекари става 240 млн. лева.

Обезпечаването на всички мерки ще ни струва общо около 300-400 млн. лева, заяви още Сачева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)