Избрани Новини

Фондация "Димитър Бербатов“ дари 53 лаптопа на ученици в цялата страна

Устройствата са поне с 10 повече от заплатената стойност

Общо 53-ма ученици от цялата страна вече получиха своя чисто нов лаптоп Lenovo V15 с лицензиран Windows Pro по програмата „Всяко дете – в клас“, инициирана и проведена успешно от Фондация „Димитър Бербатов“. Благодарение на изгодна за децата договорка с Lenovo България бяха осигурени 53 лаптопа – много повече, отколкото предвиждаше кампанията. Те бяха лично доставени от фондацията в 43 населени места.
Стотици семейства кандидатстваха за лаптопите. Договорените Lenovo трябваше да бъдат в България в средата на ноември, но пристигнаха по-рано и вече се използват – точно навреме в трудната ситуация с дистанционното обучение и недостиг на устройства при учениците. Фондацията е благодарна както на Lenovo България, така и на всеки, направил дарение в подкрепа на кампанията.
Програмата „Всяко дете – в клас“ имаше за цел да позволи на деца от български семейства с финансови затруднения да получат лаптоп, за да могат активно да се включват в онлайн обучението по време на карантина. Идеята възникна през пролетта на 2020 година, след като стана ясно, че заради кризата с COVID-19 много ученици остават изолирани от учебния процес поради липсата на техника.
От старта на кампанията решението на Фондацията е да дари лаптопи с лицензиран софтуер, а не таблети. За да могат учениците не само ще сърфират, но и да създават съдържание и да усъвършенстват уменията си за работа с компютър.
Условията за кандидатстване предвиждаха само ученици от VII до XII клас, а получените молби бяха оценявани комплексно – взеха се под внимание не само доходите в семейството, но и успехът в училище, отсъствията през предходната учебна година и мотивацията на децата. Лаптопите не са безусловно дарени – в края на 2020/2021 учебна година дарените ученици ще разкажат какви резултати са постигнали с тях и ще удостоверят тяхната наличност.
Кампанията приключи, а съвместната работа на Фондация „Димитър Бербатов“ и Lenovo България помогна на повече на брой деца от предвиденото. Подкрепата е с дългосрочен ефект, защото още при първоначално наложилото се дистанционно обучение властите в страната заявиха, че ще се преминава в онлайн вариант на „училище“ не само при повторното налагане на физическа изолация, но и в периоди на грипна ваканция. Така наличието на лаптоп при учениците гарантира, че поне за няколко години напред ще имат възможност активно да участват в обучението от вкъщи, без да губят от уроците заради липсата на техника.
За Фондация “Димитър Бербатов”:
Основана с Учредителен акт на дарение от 7.04.2008 г. от футболната звезда Димитър Бербатов, воден от желанието си да допринесе за личностното усъвършенстване и реализация на децата на България. Основната мисия на Фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Фондацията се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Тя е неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов