Избрани Новини

НОЩ предлага извънредна обстановка до края на март, строги мерки от петък

Ще работят само магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, пощи

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса предлага нови мерки. „Днес предложих тези мерки, те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет. Предлагаме мерките да влязат в сила от петък, 27 ноември“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Ето какво предлага НОЩ:

- Удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца, до края на месец март

- Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и всякакви извънкласни дейности

- Преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества

- Няма ограничение в дейността на обществения транспорт

- Продъжалване на забраната за дискотеки

- Преустановяване на дейността на заведенията за хранене, кафета. Могат да работят само за доставки по домовете

- Преустановяване работата на всички търговски магазини, тип, мол, заведения и др., с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, пощи

- Без вътрешни и външни екскурзии

Няма да има КПП-та, тази мярка е неефективна, каза още здравнит министър. 

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи в тези обстоятелства. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Аз съм лекар, за мен най-важното е опазването на живота и хората и съм готов да поема отговорност и риск. Не можем да си позволим да губим живота на млади, на възрастни, на лекари, на учители, всеки живот има значение. Много лекари са болни, техните близки са болни. Много лекари починаха, изпълняваха своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки“, каза министър Ангелов.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си. Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще спасят хиляди човешки животи. Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец", каза още той.

„Няма място за паника, няма място за притеснения. Тази битка ще бъде спечелена и тя ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина“, категоричен беше здравният министър.

Той очаква всички негови колеги-министри да подкрепят по строгите мерки, защото системата на здравеопазването има нужда от тях.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов