Избрани Новини

Всеки пети пожар през зимата е от непочистен комин

Само за миналата зима пожарите от непочистени или неизправни комини в страната са 901

Началото на зимата идва с повече пожари, причинени от непочистени комини и неправилно ползване на отплителни уреди, показват данни от анализ на инцидентите през последните 5 студени сезона на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, информира Нова ТВ.

Един от последните инциденти вдига на крак цял жилищен блок в Монтана. Пламва комин, чистен преди няколко месеца, а домът на Камелия Игнатова се пълни с отровен дим: "Заварихме апартамента целия опушен. Страшно беше. Ужасно горещо. Имах чувството, че ще гръмне всеки момент. Звъннахме на пожарната. Като дойдоха, казаха, че гори самият комин" - обяснява жената.

По данни на ГДПБЗН само за миналата зима пожарите, пламнали от непочистени или неизправни комини в страната са 901. А за последните 5 студени сезона димоотводите се оказват най-честата причина за битови пожари. Според главен инспектор Стефан Стефанов в началото на отоплителния сезон комините трябва да се почистват. Освен това хората трябва да внимават какви твърди горива горят. "В комините не трябва да се натрупват креозот и други съединения, които полепват и при запалване отделят висока температура", съветва Стефан Стефанов.

Ако това се случи, коминът се превръща в неконтролируема пещ, обяснява Делян Ангелов, известен като единственият в страната коминочистач, сертифициран от Регионалната занаятчийска камара във Велико Търново: "При по-висока температура саждите, които са по стените на комина, се възпламеняват. Коминът пламва. Ако е къща, може да изгори цялата. Виждал съм как хората изнасят овъглената си покъщнина. Засичал съм се с пожарникари по време на инцидент. Отивам да чистя комин, от другата страна пожарникарите гасят друг комин. И се оказва, че хората са ме извикали, уплашени от пожара в съседство".

Преди зимата Делян чисти по 10-20 комина седмично. По покривите на страната обаче хиляди димоотводи са оставени без надзор. Според коминочистача хората у нас грешно смятат, че комин се чисти, само когато се запуши или пламне. "Не, това е профилактика, която се прави всяка година преди началото на сезона" - категоричен е Делян Ангелов.

Огънят и токсичният дим взимат жертви. Миналия сезон загиналите са 85. Близо половината от всички 243 жертви и ранени са в пенсионна възраст, показва още данните на пожарната.

Според Стефан Стефанов голяма опасност дебне и всички, които направят опит сами да си почистят комина с препарат от магазина: "Това е изключително опасно. Особено ако в комина има сериозно натрупване на катрани и креозот. Много лесно частиците на препарата полепват по катрана и като се запалят, отделят страшно висока температура, над 900 градуса".

С топуза и четката на коминочистача няма такава опасност. А и да пипнеш коминочистач все пак носи късмет.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)