Избрани Новини

Първа българо-македонска борса по социално предприемачество се проведе в Гоце Делчев

Представиха се интересни социални бизнес идеи на младежи от средни училища, читалища и НПО

Първа онлайн трансгранична българско-македонска борса по социално предприемачество се проведе в Гоце Делчев. Първа в много качества - първа по социално предприемачество в трансграничния регион, първа в хибридно представяне онлайн - присъст.
Представени със самочувствие и страст, много добре подготвени и убедителни презентации:
"Неврокопска закусвалня с кауза" на Александра Самандова и Фатме Уруч от НПГ „Димитър Талев“, Гоце Делчев за оптимално използване на хранителни продукти и грижа за хората с малко или никакви средства
"Кулинарно наследство" на Зейнеп Имамова и Илвие от Читалище "Просвета" - с.Абланица, които с домашно и с много любов приготвени юфка, кускус, макарони, и сладката и красива като огромно цвете баклава, с майсторските сладкиши дават заявка за успешно начинание.
Лиляна Янкова и Велислав Великов от ПГИТ „Ас.Златаров“ - Петрич донесоха частичка от Яково – ароматния мед от билки и кестени, красивата носия и щастливите усмивки, за да ни убедят, че "Живот в Яково" ще съхрани селото жизнено, ще се реализират продуктите на малките производители там, а хората в него - по-доволни.
"Училището за щури идеи“ и добрите магьосници Бойка Пашкулева и Зорка Тъпанкова от читалище „Искра“ в с.Гърмен привличат децата на приключения, като откриват сами парченца от пъзела, учат се, забавлявайки се и не се страхуват да сбъдват мечтите си, а тогава рискът от социално изключване намалява силно.
Като чуха представянето на "Юник турс" на Марио Митончев и Владислава от ПГИТ „Асен Златаров“ - Петрич с неповторимите ястия на Габрене като раченик , сармички от бутима, млечник, вече направен сайт и видео и "Религиозен туризъм" с професионалната презентация и видео на Костадин Бибишков и Стефани Илиева от ПГИТ „Ас. Златаров“, Петрич, с примамващия с енергия и чешми Чуриловски манастир, още мистични места и гостоприемство в уютни къщички, всички и присъстващи и в залата, и виртуално поискаха да тръгнат натам, само заплахата от Ковид да отпадне.
А "Вкусна академия" на Христина Катранджиева от ПГ по МСС „Пейо Яворов, Гоце Делчев и Румяна Джибова от читалище „Изгрев“ - с.Баничан е толкова изкушаваща, че даже и да не ядеш кромид-лук, едва дочакваш да свърши представянето, че да опиташ истинска огледна баница, сладко от карамелизиран лук с орехи и си планираш непременно да се включиш в тяхната жива академия и да поработиш в градината и с еко зеленчуци. И са направили подробен финансов разчет.
А Фриндж хелпер на Димитър Гемеджиев и Димитър Бошнаков от НПГ ‚Димитър Талев“ си звучи съвсем технологично и може да помогне на възрастни и трудноподвижни хора и техните близки да са по-сигурни и по-спокойни.
Толкова емоции, енергия, желание да покажат най-доброто от себе си, и толкова голямо израстване в знанията и уменията показаха всички екипи. Не само икономически и предприемачески знания натрупаха, не само ясно и убедително лично ангажиране със социален проблем или потенциал демонстрираха, а и умения да презентират и убеждават.
Д-р Марина Стефанова, преподавател от СУ ‚Климент Охридски“ по социално предприемачество, имаше трудната задача да модерира представянето, да даде обратна връзка за представянето на всяка идея, да подчертае впечатляващото и критично да посочи какво още трябва да се добави, за да е идеята готова за бизнес. На заключителната конференция ще каже коя идея бе най-впечатляваща и най-добре представена.
Екипът на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, ЦПП Росица Джамбазова, Снежана Джугданова, Наташа Заранкова, Тома Мачев и Кaтя Крънчева и на македонските партньори Мария Ташева и Васка Ташева Костадинова от Фондацията за подкрепа на малки и средни предприятия Струмица, положи много усилия, вложи знания, умения, сърце и страст да проведе тази борса в невъзможните условия на Ковид и постигнатите резултати надминаха високите им очаквания. 
Борсата по социално предприемачество в част от проект SEED “Изграждане на екосистема за социално предприемачество“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов