Избрани Новини

Храмът в благоевградското село Церово е почти готов

Предвижда се изографисването да започне през март догодина.

Благоевградското село Церово вдигна с много вяра първата си църква, която ще носи името на свети Пантелеймон. Това е първият храм в историята на населеното място, който вече е изцяло построен, съобщава kmeta.bg.

22 години продължи сагата на строежа на мечтания православен храм. С камбанарията и кръста върху нея църквата ще е висока над 14 метра и ще се вижда от Благоевград. Предстои мащабна кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне през месец март догодина.

Вече са водени разговори с най-добрите зографи в България, които да се заемат с тази важна задача.

Иконостасът пък ще бъде направен в украинската столица Киев. В неделя майстори от Украйна взеха точните мерки, за да изградят един от най-красивите иконостаси за църквата на Церово.

Повече от 90% от над 700-те жители на Церово са християни. Преди 9 години – на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Това пък се случи цели 13 г. след създаването и регистрирането на църковното настоятелство /1998 година/. Младите ентусиасти от селището сами изкопаха основите на строежа, но всичко приключи дотам. Сега обаче строежът на храма е готов.

Строежът на църквата обедини местните жители. Всеки помогна с каквото може, за да имат църква, в която да се молят и да палят свещи. А не да ходят до Благоевград на църква. Построиха я с много вяра и подкрепата на дарители.

„Гордеем се с този наш първи храм. Моите две деца са вече големи, но не съм ги кръстил, защото искам тук, в нашата църква да ги кръстя. И вярвам, че това ще се случи. Село, в което има толкова много деца, толкова много вяра, а скоро и действащ храм, няма как да няма бъдеще”, твърди един от строителите на храма.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)