Избрани Новини

Александър Царевски: Пиринският дух е магия, която трябва да пазим

Работи от седем години в Детско-юношеската школа на Пирин (Благоевград)

Александър Царевски работи от седем години в Детско-юношеската школа на Пирин (Благоевград). В събота, заедно с помощник-треньора на представителния отбор Ради Митревски, той бе начело на отбора на Пирин до 19 г., който разби ЦСКА-София с 5:2 в мач от Елитната юношеска група. Ето какво сподели Царевски пред www.fcpirin.com.
- Честита победа, очакваше ли такъв категоричен успех срещу отбор като този на ЦСКА-София?

- По принцип не сме очаквали такъв разгром. ЦСКА е добър отбор, един от най-добрите отбори в групата. В последно време бях встрани от тези възрасти, защото работех с по-малките, но бяхме на пейката с Ради Митревски и заедно водехме отбора. Момчетата изненадаха съперника със сърцатата си игра и себераздаване. Добрият отбор на ЦСКА бе победен с много характер и битка.

- Може ли да се каже, че в този мач бе демонстриран прословутият пирински дух?

- Мисля, че абсолютно може да се каже, че това е пиринският дух. Като цяло този дух е магия, която трябва да пазим и да учим нашите млади футболисти да играят по този начин.

- В този отбор на U19 има момчета, които познаваш. Кои от тях са най-близо до първия отбор?

- Разбира се, Иван Тасев и Асен Либяховски вече са направили крачката напред. Те имат мачове за мъжете и дано продължат така. И другите момчета от този отбор имат качества и могат да се развият. Не бива да ги делим на такива с дебют при мъжете и такива, които още не са дебютирали. Един Крьстьо Банев също има добри качества, а има и други момчета, които през пролетта могат да направят добро впечатление и да се „качат“ при мъжете.

- Как оценяваш промените в Детско-юношеската школа?

- Промените са абсолютно положителни както за отбора на U19, така и за школата. Трябва да се залага на местните момчета от региона. Винаги е имало талантливи футболисти от Благоевград и региона и винаги ще разчитаме на тях.

- Може ли в скоро време да се появи нова звезда в Пирин и в националния отбор?

- Мисля, че винаги ще има нови звезди от нашия регион. Онзи ден видяхте, че трима от националния отбор бяха от региона – Кристиян Малинов, Спас Делев, Страхил Попов. Има подрастващи, които имат качества. Това го гарантирам, защото познавам малките възрасти в нашата школа.

- Кое е най-важно при работата с децата ?

- Търпение, правилни насоки и упорита работа.

- Много се спори относно това дали при юношеските възрасти са важни резултатите или по-скоро спортно-техническата подготовка?

- До 13 - 14-годишна възраст резултатите не са толкова важни. Резултатите са важни, когато играчите навършат 18-19 години, когато навлизат в предверието на професионалния футбол. Тогава се вижда и труда на треньорите, които работят с децата по 7-8 години без спирка. Пожелавам успех на всички деца и треньори, както и на ръководството, което със сигурност поема правилния курс.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов