Проф.Габровски: Крайно неразумно е самолечението

10 минути в интернет не компенсират това познание, напомня професорът

”Крайно неразумно е самолечението. Изкушава да си поставиш сам диагноза през интернет, но това е може да е опасно. Лекарят учи десетилетия, за да бъде квалифициран. 10 минути в интернет не компенсират това познание.” Това каза зам.председателят на Българския лекарски съюз проф.Николай Габровски в “Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Проф.Габровски припомни, че лекарят преценява и назначава лечението. Той призна, че сега има по-голям брой заразени медици, но все още се справяме добре.

Неврохирургът отбеляза, че приоритет в болничното лечение е COVID и това ще доведе до някои проблеми. “Особено проблемни са пациентите с хронични заболявания”, коментира проф.Габровски.

Той беше категоричен, че електронната рецепта ще влезе в сила и е въпрос на седмици. Убеден е и че само лекар може да назначава лечение, на фармацевтите това не им е работа.

Проф.Габровски предложи да се открият отново 24 часовите обслужвания в аптеките, а медикаментите без рецепта да се продават и извън аптека - в магазините за хранителни стоки и др. "Това са две неща, които биха облекчили много ситуацията. Дефицит на лекарства няма. Панацея също няма”, отсече зам.председателя на БЛС.

”Навсякъде по света е доказано, че маските помагат за контрол на разпространението. Трябва да излезем от това заедно. Тук режимът е либерален, просто трябва да се спазват правилата."

Проф.Габровски смята, че не е правилно хора без симптоми да си правят изследване.

"Показахме, че системата ни на здравеопазване може да реагира адекватно в много кратко време. Имаме ново разделение на типовете болници - отговорни и организирани и останалите болници."

Според него голяма част от съсловието се е справило по много достоен начин, но не иска да коментира лекари, които отказват да спазват Хипократовата клетва.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен