Избрани Новини

Терзийски: Няма да бъдат глобявани пенсионерите, че пазаруват след 10 часа

Хората на и над 65-годишна възраст могат да пазаруват в часовете между 8 и 10 сутринта

„Няма да бъде глобен пенсионер, който бъде хванат в магазина в 10,30 часа, защото е отишъл да си купи хляб“, заяви вътрешният министър Христо Терзийски по Нова телевизия.

Думите му бяха заради новите мерки, наложени от здравното министерство, според които хората на и над 65-годишна възраст могат да пазаруват в часовете между 8 и 10 сутринта.

„В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако е добросъвестен, ще го направи”, каза Терзийски.

„Ние не налагаме глоби веднага, ако възрастен човек е в магазин извън часовете, ще бъде предупреден и то първоначално само устно“, разясни Терзийски.

„Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи един ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина”, увери вътрешният министър.

Той обясни, че от началото на месеца са издадени над 10 хиляди разпоредби за неспазване на мерките. Има и 644 осъдени, че нарушават наложената им карантина, като 2-3 от присъдите са ефективни и нарушителите са в затвора.

„МВР съдейства и на Спешна помощ в София. Имаме готовност за съдействие с транспорт и в другите областни градове. От СДВР и ГД „Жандармерия” също получават сигналите на Спешна помощ“, увери Терзийски. Той допълни, че 1350 са болните от коронавирус полицаи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)