Установиха десетки нарушения в кухни, осигуряващи храна за детски градини и училища

На места има даже липса на препарати за дезинфекция

След проверки, разпоредени от Върховната административна прокуратура, са установени десетки несъответствия и нарушения в кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната. Проверките, извършени агенцията по храните са започнали с откриването на новата учебна година, уточняват от държавното обвинение.

Извършени са общо 2 873 извънпланови проверки, издадени са 73 предписания и са съставени два акта за установяване на административни нарушения.

Установените проблеми са свързани с помещенията за приготвяне на храната и оборудването в тях, предлагане на храни в нарушение на действащите разпоредби, необявяване на алергените или пък неправилно съхранение.

Има и случаи на неспазване на програмата за обучение на персонал към системата за безопасност на храните и даже липса на препарати за дезинфекция.

От констатацията на Българската агенция за безопасност на храните става ясно, че наред с изпълнението на нормативните изисквания за качеството на храната, наличните предпазни средства и дезинфекциращите такива са били установени случаи на несъобразяване със закона. Те ще бъдат санкционирани, съобщават от държавното обвинение.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"