Избрани Новини

Здравният министър: Азитромицинът не лекува коронавирус, дексаметазонът води до смърт

Животът

12-11-2020, 14:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

"Азитромицинът и който и да е друг антибиотик не лекува коронавирус", предупреди здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерския съвет за нивото на заразата у нас.
Той се назначава в случаите, в които има опасност от бактериална инфекция и само по лекарско предписание, напомни министърът.

Антибиотик не трябва да се започва в началото на заболяването, както и дексаметазон, поясни проф. Ангелов. Той наблегна и на другия риск - изкупуването и употребата на антибиотици и антикоагуланти без нужда от хората, които решават да се самолекуват.
Широката антибиотична употреба може да доведе резистентност и лекарството да спре да ни лекува, стана ясно още от предупреждението на министъра.
"Уважаеми съграждани, не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките, не се самолекувайте, това е изключително вредно за вас и вашето здраве! То ще доведе до тежки последици за народа, поради създаване на антибиотична резистентност ще докара проблеми най-вече в болниците", алармира Костадин Ангелов.
"Във Фейсбук става нещо страшно, летят рецепти!", сподели впечатленията си Костадин Ангелов.
Той призна, че също влиза в ролята на джипи на около 30 приятели и близки, които лекува по телефона. "Всеки божи ден минавам визитация и аз на поне 30 пациенти - то е пулс, сатурация, знам за какво става въпрос", каза здравният министър по отношение на джипитата.
Проф. Балтов добави също така, че ремдисивир не е медикамент, който трябва да се прилага на всеки.
Няма лечение на инфекцията до момента, отново припомниха лекарите на първа линия заедно със здравния министър, като доц. Мангъров добави към списъка и кръвната плазма.
Дексаметазон в началните фази на заболяването може да доведе до смърт, алармира здравният министър, като поясни, че той рязко сваля имунитета.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов