Избрани Новини

Министър Кралев откри Европейското първенство по колоездене на писта в Пловдив

Шампионатът се провежда от 11 до 15 ноември в пловдивската зала „Колодрума“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Европейското първенство по колоездене на писта. Шампионатът се провежда от 11 до 15 ноември в пловдивската зала „Колодрума“, която за първи път приема шампионат от такъв ранг.

„Горд съм от това високо и заслужено признание за България и българското колоездене. В година, в която целият свят е изправен пред множество трудности заради пандемията от коронавирус, организирането на международни състезания е изключително предизвикателство и отговорност. Сигурен съм, че Българска федерация колоездене, Пловдив и зала „Колодрума“ ще отговорят на високите очаквания и отново ще докажат, че сме отлични домакини, които знаят как да провеждат събития от най-високо ниво въпреки трудностите, породени от кризата с Covid-19“, заяви Красен Кралев.

Спортният министър подчерта, че домакинството на шампионат от такъв ранг е от ключово значение за развитието на колоезденето в България.  „Освен че ще събере европейския елит в този спорт, той ще даде възможност да покажем пред Европа и света колодрума в Пловдив, който е единственият закрит в Югоизточна Европа. Вярвам, че след провеждането на първенството много състезатели ще проявят интерес към нашата страна и желание да провеждат подготовката си в България. Благодаря на вицепрезидента на Европейската федерация по колоездене Александър Гусятников, който даде идеята страната ни да кандидатства за домакинство на този шампионат“, допълни още Кралев и пожела успех на състезателите.

Повече от 200 колоездачи от над 20 държави ще спорят за отличията в Пловдив, сред които олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти. България ще бъде представена от 7 състезатели.

На Европейското първенство ще бъдат раздадени общо 22 комплекта медали в 11 дисциплини при мъжете и жените - спринт, отборен спринт, индивидуално преследване, отборно преследване, кейрин, омниум, мадисън, индивидуално бягане по часовник 500 м (жени)/1000 м (мъже), състезание по точки, скрач и елиминация.

Шампионатът в Пловдив е един от най-важните в календара на колоезденето на писта и ще бъде предаван пряко по „Евроспорт“ и БНТ 3.

В церемонията по откриването се включиха още вицепрезидентът на Европейската федерация по колоездене Александър  Гусятников, президентът на Българска федерация колоездене Драгомир Кузов и зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Гусятников отбеляза, че колодрума в Пловдив може да се превърне в център на колоезденето в Европа. Драгомир Кузов благодари на спортния министър за помощта оказана от ММС при организацията на Европейското първенство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов