Избрани Новини

Осъдиха двама условно за закана за убийство и побой

Подсъдимите са осъдени за платят и разноските по делото

РС – Дупница постанови присъда, с която призна 38-годишен дупничанин – Иван Г. за виновен в закана за убийство и за нанасяне на средна телесна повреда чрез удари с дървена тояга на Ц.В., като му определи едно общо наказание от 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. Съдът призна подсъдимия Асен Г. /на 40 години/ за виновен за нанасяне на средна телесна повреда на Ц.В., като съизвършител с Иван Г. и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 1 година, което на основание чл. 66, ал.1 от НК отлага за изпитателен срок от  3 години.
Съдът осъжда Иван Г. да плати на пострадалия сума в размер на 2 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки, страдания, унижение, срам и страх в резултат на за каната за убийство - престъплението по чл. 144, ал. 3, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, ведно със законната лихва от датата на увреждането - 07.06.2018 г. до окончателното изплащане на сумата, като искът за разликата до претендирания размер от 6000 лв. отхвърля като неоснователен.
РС – Дупница осъжда подсъдимите да платят на пострадалия сума в общ размер на 5 000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания в резултат на престъплението по чл. 129, ал. 2 във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК – нанасяне на средна телесна повреда, ведно със законната лихва от датата на увреждането – 09.06.2018 г. до окончателното изплащане, като искът за разликата до претендирания размер от 12 000 лв., както и за останалите увреждания, които не са съставомерни по чл. 129, ал. 1, във вр. с ал. 2 от НК, отхвърля като неоснователен.
Подсъдимият Иван Г. е признат за виновен в това, че за периода от 29.05.2018г. до 7.06.2018г. в землището на с.Бадино, община Бобошево, в условията на продължавано престъпление, през непродължителни периоди от време и при една и съща фактическа обстановка и еднородност на вината, се е заканил с убийство на Ц.В., с думите:
На 29.05.2018 г.: „Първо ще изчезнат кравите, а после и ти, и началникът ти! Ще извадя с два пръста сърцето на началника ти, а след това и на тебе!“;
На 7.06.2018 г.: „Ти не си ли умрел! Следващия път с шефа ти ще ви смачкам главите като на змия!“ и това заканване е възбудило у него основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144, ал. 3, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.
Съдът признава подсъдимият за виновен и за това, че:
На 9.06.2018 г. около 18:00 часа в района на „Бели пат“, в землището на с.Бадино, община  Бобошево, в съучастие в качеството на съизвършител с Асен Г. от Дупница, чрез удари с дървена тояга е причинил средна телесна повреда на Ц.В., изразяваща се в трайно затруднение на движението на ляв горен крайник (фрактура на лакътната кост на лява предмишница) - престъпление по чл. 129, ал. 2 във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.
С присъдата си съдия Алексиева признава Асен Г. за виновен в това, че на 9.06.2018г. около 18:00 часа в района на „Бели пат“, в землището на с.Бадино, община Бобошево, в съучастие в качеството на съизвършител с Иван Г. от Дупница, чрез удари с дървена тояга е причинил средна телесна повреда на Ц.В., изразяваща се в трайно затруднение на движението на ляв горен крайник (фрактура на лакътната кост на лява предмишница) - престъпление по чл. 129, ал. 2 във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.
Подсъдимите са осъдени за платят и разноските по делото.
Присъдата подлежи на обжалване и/ или протест пред Окръжен съд – Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов