Избрани Новини

Паркът за танцуващи мечки край Белица има нов обитател (снимки)

Теди вече ще се радва на новата си свобода

Организацията за защита на животните "Четири лапи" съобщи, че дългото очакване и усилията им да помогнат на мечока Теди пожъна успех. Спасен буквално часове преди границата ни с Гърция да бъде затворена, той успя да отпътува успешно от Северна Македония за своя нов дом в Белица.

Теди, като всички други обитатели на парка, има нелека съдба. Мечокът е бил подложен на истинско страдание. Около тригодишен, той е прекарал досегашния си живот в мизерна тясна клетка, сред бетон и ръждясали железа, даден на зоопарка в Щип от собственик, който не е можел да го гледа повече. От 2017 г. насам той живее в ужасните условия в зоопарка в Щип, който няма лиценз за отглеждане на мечки. Проверка на екип на "Четири лапи" на място установява, че мечокът не може да живее повече там, защото здравето му е застрашено. Дори зъбите на Теди са силно инфектирани вследствие на годините, в които е хапал ръждясалите решетки на клетката си, борейки се за глътка свобода.

Екипът работи неуморно, за да направи спасяването му възможно. Подготвя трансфера му от края на миналата година, но заради ситуацията с коронавируса транспортът се отлага на няколко пъти. Единственият начин мечето да се превози от Северна Македония до България бе през Гърция, тъй като на нашата граница няма одобрен пункт за внос на животни от Северна Македония в ЕС. Предвид налагането на пълен локдаун в Гърция от събота до края на месеца имаше опасност и този път да се отложи спасяването, но колегите решиха да рискуват и да спестят мъчителния живот на Теди в тясната зоопаркова клетка.

След престой от няколко часа на границата между Северна Македония и Гърция, в очакване транзитният превоз да бъде разрешен и истински изпитание, както за екипа, така и за мечето, пътуването все пак бе успешно. Теди ще бъде най-новият обитател на Парка за танцуващи мечки, който "Четири лапи" управлява съвместно с Fondation Brigitte Bardot.

Сега е време за Теди да отпочине и да прекара няколко дни във вътрешно заграждение, преди да бъде пуснат във външно заграждение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов