Избрани Новини

Основната част от хората с респираторни симптоми са с коронавирус

Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет

"В момента вероятността да е друго респираторно заболяване не е толкова голяма. Основната част от хората, които имат респираторни симптоми, се дължи на това, че поради епидемичните условия заразяването с коронавирус е най-често.“ Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет.

Симидчиев подчерта, че са необходими ясни правила за триаж на пациентите - „по спешност, по възраст, по пол, по най-различни критерии", за да може да бъдат отбременени медиците на предния фронт.

"Защото в момента истинският удар на това, което се случва, се поема от хората на предна линия - общопрактикуващите лекари, хората в спешните отделения, приемащи болните с това заболяване", каза той.
"В момента до голяма степен имам усещането, че се разчита на общественото мнение, за да се въвеждат или да не се въвеждат някои мерки, а това е медицински проблем, който изисква медицински решения“, коментира лекарят.

Симидчиев определи като притеснително „безконтролното изписване на кортикостероиди още от ранна фаза на това заболяване“, което наблюдава в момента. От пълна забрана в началото на пандемията се е преминало към предписване за по-тежките случаи, а в момента това се случва дори при леки случаи, отбеляза той.

Пулмологът поясни още, че ако има малко количество вирусен товар, антигенните тестове могат да бъдат отрицателни, а PCR-ът да даде положителен резултат. Антигенните тестове при хора със симптоми са с много висока прецизност. Комбинираните тестове, които могат да отчитат и наличието на грипни вируси, могат да служат допълнително и да диагностицират грип, защото оплакванията и симптомите, идващи от респираторната система, в момента са сходни.

Пандемичният процес, когато надмине определени критични стойности, той започва да се самовъзпроизвежда. Дори да има локдаун, той не може да е 100-процентен локдаун. Локдаунът не значи всичко спира. Малките части, които не спират, ако там има достатъчно количество заразени, инфекцията няма как да не продължи, каза пулмологът. Той коментира това в отговор на въпрос защо дори в западни държави със строго спазване на мерките и частична или цялостна карантина броят на заразените с COVID-19 продължава да е много висок.

Това далеч няма да бъде последната подобна криза, която ще има нашето здравеопазване, посочи д-р Симидчиев, според когото най-голямото предизвикателство в момента е броят на кадрите, не леглата, медикаментите или апаратурата. Пулмологът смята, че трябва да има дългосрочен подход и анализ на това кое работи и кое не в момента като модели за овладяване на кризата. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)