В."Струма“: Новият площад в Якоруда се руши 2 месеца след завършването си, докато кметът чака служебно Porsche

Ремонтът на якорудския площад е на цена от 867 388 лв., а финансирането – европейско.

Кметът на община Якоруда Нуредин Кафелов си е поръчал ново служебно Porsche, съобщава вестник "Струма". Обществената поръчка е минала през търг с един-единствен кандидат – „Порше Лизинг". Колата е с електронна система за контрол на сцеплението и блокировка на диференциала, асистент при потегляне по наклон, паркинг сензори, въздушни възглавници за всички места и отделно за коленете на водача, система за разпознаване на умората, автотелефон, асиметрично делима задна облегалка, автоматично затъмняване на вътрешното и външното огледало и други екстри.

Стойността на новото служебно бижу, което все още не е пристигнало в Якоруда, е 75 743 лв. Първата вноска от 11 655 лв. без ДДС вече е платена според договора, а останалите пари ще се плащат 60 месеца /5 години/ на равни месечни вноски. Заради лизинга фирмата ще прибере 4464 лв. от лихви. Последната вноска от 11 655 без ДДС ще бъде платена през есента на 2025 г. – до месец след изтичане на лизинговия договор. Дотогава е и гаранционният срок на автомобила.

Още през февруари Кафелов повдигна въпроса пред Общинския съвет в Якоруда за обновяване на автомобилния парк, защото използваният в момента от администрацията Volkswagen Passat е с пробег от над 500 000 км, технически неизправен, морално остарял и негоден за по-дълги пътувания. На сесия тогава градоначалникът не уточни каква точно кола търси и единствено спомена, че изборът на марката ще е между Opel, Volkswagen и Skoda.

На предстоящата сесия в сряда съветниците от крехката опозиция в Якоруда се надяват да разберат подробности за сделката, защото в крайна сметка колата ще се плаща от бюджета на общината. Не е ясно дали на заседанието ще присъства Кафелов, за да им даде разяснения, защото за 8 месеца от началото на годината до момента той е присъствал само на 2 общински сесии.

Междувременно в дневния ред на питанията влезе и площадът на Якоруда, който преди дни изненадващо пропадна, въпреки че строителството му свърши само преди 2 месеца, пише още "Струма". Дупката зейнала, след като се е срутил огромният цветарник, направен на моста над река Гниле, която минава през града.

Според якорудчани само в цветарника били излети 3 самосвала бетон и отделно земна маса. Огромната тежест срутила съоръжението, което е над кухина, в резултат на което се наложило да се събори и останалата част на моста, която се напукала след срутването. В момента мястото е едно от най-опасните за минаване, а хората се притесняват, че жълтите ленти около него не са никаква спирачка за децата им и всеки момент може някое от тях да падне. Съветниците пък се тревожат, че ремонтът на ремонта ще бъде отложен за следващата пролет, защото идва доста неподходящият за строителство зимен сезон, а дотогава дупката ще трябва да се заобикаля.

От в. "Струма" припомнят още, че модернизацията на градския площад в Якоруда бе възложена миналата година с обществена поръчка, която спечели единственият кандидат – „Билдинг компани“ ЕООД. Фирмата е на бившия общински съветник от Дъбница Бисер Узунов, който е "любимият строител" на Н.Кафелов и по време на неговото управление е усвоил обществени средства в размер на стотици хиляди левове. Само ремонтът на якорудския площад е на цена от 867 388 лв., а финансирането – европейско.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен