Избрани Новини

Д-р Калин Поповски: Не очаквах да е толкова "стръмна" новата вълна на коронавируса

"Наблюдаваме много сериозен есенен пик на заболяването", подчерта народният представител

Сериозни са нещата с тази болест, заради това, че все още тя е нова, неизвестна и към момента няма пряко етиологично лечение. Иначе казано – няма пряко препарат, който да е насочен спрямо точно този вирус, който да е 100% ефикасен. Няма лекарство към настоящия момент, заяви в предаването "Точка на кипене" по "България 24" депутаът от Плевенско д-р Калин Поповски, член на здравната комисия в парламента и заместник-председател на социалната комисия.

"Лекарството „Ремдесивир“ принципно помага срещу вирусни инфекции. Има, разбира се, някакъв ефект срещу коронавируса, но в никакъв случая не е панацея. Не може да кажем, че с този медикамент ще излекуваме всички болни. Използвано е при лечението на американския президент. Това не е ново лекарство. Разбира се трябва да го има налично на българския аптечен пазар", заяви д-р Поповски и предупреди: "Ремдесивир“ не е лекарство, което се взима профилактично. То се взима само в болница при лечение на коронавирусна инфекция. Дава се само на хоспитализирани пациенти по преценка на инфекционисти и белодробни специалисти и интернисти, които лекуват пряко това заболяване. Те трябва да преценяват дали пациентът има нужда от "Ремдесивир".

Той информира, че в комисия са гласували отпускането на съответната сума, за да се закупи лекарството за българския пазар.

Докторът открои няколко факта от последните месеци по отношение на COVID-19: "След първите случаи у нас през месец март имаше пролетен пик на заболяването. После имаше лятна редукция. Това даде мнение в обществото, че може би ще ни се размине и че есенна вълна няма да има. Самият аз в интерес на истината не очаквах да е толкова "стръмна" новата вълна на коронавируса, на каквато сме подложени в момента. Актуалните цифри към настоящия момент са тревожни", алармира д-р Калин Поповски.

"Три са важните цифри, на които хората трябва да обръщат внимание, относно коронавируса. Първата е на разпространението. От началото има над 40 хиляди заразени. Цифрата е стряскаща, но не е толкова страшна, част от тези хора са били само носители. Част са постъпвали в болниците, а малка част са стигнали до реанимациите. Още по-малка част са починали. Съизмеримо тези 40 хиляди случая за България означават, че сме от малкото държави членове на ЕС, които най-малко сме пострадали досега. В първата тройка сме на най-малкото разпространение. Другата важна и тревожна към настоящия момент цифра е, че имаме 2130 хоспитализирани. Ако върнем лентата само 20-ина дни назад, тези хора бяха 300-400. Увлечението е с 5-6 пъти за по-малко от месец", каза той.

"Другата тревожна цифра е, че в момента около 150 човека са в реанимации. Допреди 3 седмици тези хора бяха 30. Също за месец увеличението е с 5 пъти", заяви още народният представител. "Наблюдаваме много сериозен есенен пик на заболяването", подчерта д-р Поповски.

Според него пикът ще продължи нагоре и няма яснота докога.

Калин Поповски информира, че са започнали консултации с директорите на държавни болници. Опасенията им са, че леглата за пациенти с COVID-19 ще бъдат запълнени. Затова и здравният министър е издал заповед 10% от леглата във всички болници в страната да са заделени за пациенти с коронавирус.

Относно недоволството от някои заведения, че няма как да оборудват такива отделения д-р Поповски натърти: "Ще трябва да се постараят, за да не разгръщаме „Арена Армеец“ в полева болница! Не бива да стигаме до такива драматични събития", каза той.

Запитан за недостига на специалисти Поповски обясни, че е проблем. Но и ако се стигне до случай „Арена Армеец“ пак няма да достигат специалисти. Заболяването е инфекциозно. Инфекционистите в България наистина са малко. Но тъй като засяга основно белия дроб, то може да се лекува и от пулмолози и специалисти по вътрешни болести. Така се разширява гамата на специалистите, които могат да се занимават новата вълна на коронавируса, посочи Поповски.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)