Избрани Новини

Две религии – един празник дори по време на пандемия

14 октомври е като празник на цялото село Скребатно

На Петковден в гърменското село Скребатно, което е със смесено население, жителите – християни и мюсюлмани, заедно отбелязват храмовия празник на възрожденската църква „Св.Параскева” дори и в условията на пандемия. Хората не се страхуват и празнуват заедно и обединени, както винаги е било през годините.

По традиция Петковден в Скребатно е празник, който обединява хора с различно вероизповедание. Християни и мюсюлмани сядат на обща трапеза и си пожелават здраве и добруване. 14 октомври е като празник на цялото село Скребатно, а жителите показват единство и в делниците и на празниците.
Храмът е построен преди 185 години от християни, но възстановяването се прави със средства на мюсюлмани. В инициативата за спасяването на храма активно се включват жените от Сдружение „Движение - Ние, жените” от Благоевград и село Бачево, начело с председателя Здравка Чимева.

От години за празника се организира поклонническо пътуване до църквата в село Скребатно, както и посещение до Хаджидимовския манастир.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)