Две от най-старите църкви празнуват на Димитровден

Храмов празник ще събере миряни в Брежани и Сенокос

На един от най-почитаните християнски празници, честван всяка година на 26-ти октомври, храмов празник ще събере миряни в Брежани и Сенокос. На Свети Димитър, чийто празник ще отбележим днес, са наречени две от най-старите църкви в симитлийска община.

Празнична литургия и водосвет и курбан за здраве ще има в най-старата действаща църква в община Симитли - църквата „Св. Димитър” в Брежани. Миряни по традиция ще се съберат по обяд и на храмов празник в планинското село Сенокос.

Св. Великомъченик Димитрий Мироточец е представен в народния култ като по-голям брат-близнак на Св. Георги. От Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден, така групирали българите сезоните. Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър- зима“. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки - „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"