Избрани Новини

Туристи тръгват към Вискяр планина

Ще изкачват връх Мечи камък

Днес ТД "Осогово" - Кюстендил тръгва по екопътеката Гълъбовци - Петлюка, Гургулят с изкачване на връх Мечи камък във Вискяр планина
Едно тайнствено и живописно ждрело. Трите варовикови скали – Петлючки камик, Равни камик и Кривша лежат приблизително на една линия. Дължината на скалното образувание е приблизително 500 м. Има останки от разрушени крепостни стени, четвъртити кули и щерна за вода с височина 6 м от XII-XIII век от времето на въстанието на Асен и Петър. Изкачвайки се нагоре по южната страна на скалата, се достига до пещера Гълъбарника, на входа на която има залепени икони. В ниската част до реката има чешма с вода, за която местните хора казват, че е минерална и лековита. Заради тази вода се счита, че в района е имало светилище на древногръцкия бог-лечител Асклепий, син на Аполон и нимфата Коронида. Свидетелство за това са и намерените в региона на Сливница монети с неговия лик.
В село Гургулят ще отделят време за пантеона – огромен монумент, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида, издигнат през 1985 г. по случай 100-годишнината от Сръбско-българската война в чест на офицерите, войниците и местните селяни, загинали във войната. Можете да сте сигурни, че не сте виждали друг подобен паметник. Заслужава си да се посети!
Връх Мечи камък е висок само 1077 метра, но въпреки това е един от планинските първенци в България, тъй като е най-високата точка на планината Вискяр. Преходът е 2 часа в двете посоки.
Тръгването е в 8,00 ч. от паркинга на театъра в Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов