42 са пациентите, лекувани от коронавирус в МБАЛ - Благоевград

В инфекциозно и във вътрешно отделение има по около двайсет пациенти

В МБАЛ - Благоевград в момента са настанени за лечение от коронавирус към 42-ма пациенти, каза за Радио Благоевград директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. Той уточни, че в инфекциозно и във вътрешно отделение има по около двайсет пациенти. „Капацитетът е почти запълнен, може би има по около две свободни легла и в двете отделения, но процесът е динамичен. Непрекъснато изписваме и приемаме нови пациенти, но темпът на новозаразените с проблеми е по-голям. Не са много тежките случаи, но има пациенти с пневмонии и дихателна недостатъчност“, уточни д-р Митев.
Във връзка с издадената нова заповед на министъра на здравеопазването за преустановяване на прием или на планови операции в лечебните заведения в областите, където има висок брой на заразени, директорът на МБАЛ - Благоевград д-р Огнян Митев каза, че този въпрос ще бъде обсъден в понеделник.
Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил.население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият Covid структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.
В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил.население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият Covid структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.
Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с:
трансплантацията на органи, тъкани и клетки,
диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания,
дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.
Заповедта влиза в сила от 25 октомври (неделя).
В същата заповед се посочва още, че областните управители и органите на местно самоуправление създават необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, както и че имат право да въвеждат допълнителни мерки.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"