Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на Ковид-19

На този етап има свободни легла в двете болници в областта

Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на заболяваемост с коронавирус. За последните 2 седмици в областта има повишаване на случаите и налице е опасност от жълт код Кюстендилска област да попадне всеки момент в оранжевия, т.е. да се премине заболяваемостта от 60 на 100 хил. души. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на Областния кризисен щаб в Кюстендил. Заседанието председателства областният управител Виктор Янев, участие взе и неговият заместник д-р Матей Попниколов.
„Засега обстановката в нашата област е сравнително спокойна, но трябва да бъдем нащрек. Трябва да следим внимателно как се разпространява инфекцията и да предприемаме мерки отговорно и своевременно, защото картината може да се промени рязко и в рамките на дни да се стигне до оранжевата или червената зона“, коментира председателят на Кризисния щаб Виктор Янев. Той благодари за отговорното отношение от страна на жителите на област Кюстендил и апелира за спазване на въведените мерки, за носенето на маски и в никакъв случай да не се подценява опасността от инфекцията.
Янев запозна присъстващите членове на Областния щаб с получено писмо и отправени препоръки от Министерството на здравеопазването. В рамките на заседанието бяха обсъдени и данни относно разпространението на Ковид-19 в област Кюстендил.
Докладвано бе, че на този етап има свободни легла в двете болници в областта, в които се приемат за лечение пациенти с коронавирусна инфекция. Проблем може да възникне заради липсата на медицински лица.
От РЗИ – Кюстендил съобщиха, че към момента има 120 души под карантина. От началото на пандемията досега 6 058 души са били под задължителна карантина в област Кюстендил. Диагностицираните лица с Ковид-19 към момента са 71, а излекувани са 578. Починалите в област Кюстендил с коронавирусна инфекция са 36.
От ЦСМП докладваха пред Кризисния щаб, че Спешният център в община Сапарева баня функционира нормално и работата му на този етап е обезпечена.