Започва 20-тото издание на Международния пленер "Свети Лука”

Ще се проведе от 11-ти до 18-ти октомври в Слокощица

Започва 20-тото издание на Международния пленер „Свети Лука”. Събитието ще се проведе от 11-ти до 18-ти октомври в Слокощица.

Община Кюстендил финансира провеждането му със средства, отпуснати от общинския бюджет. Творческият форум „Св.Лука” е създаден през 1993 година от Дружеството на художниците от Кюстендил. След кратко прекъсване пленерът беше възстановен преди 2 години.

Предвид обстоятелствата тази година участници в пленера са единствено творци от България. Това са Петър Пиронков – София, Стоил Мирчев – София, Стилияна Узунова – София, Михаела Каменова – София, Димитър Петров – Кюстендил, Гергана Лалова – София, Николета Иванова – София, Антон Гошев – Благоевград и Михаил Лалов – София. В продължение на седмица те ще творят в комплекс „Тихият кът“ в с.Слокощица. Фирма „АБ Терм“ ООД подпомага провеждането на пленера, като дарява средства и осигурява материали и база за творческия процес на участниците в пленера.

Изложбата ще бъде открита на 18 октомври от 11:00 часа в Художествената галерия „Вл.Димитров – Майстора“, която ежегодно оказва подкрепа на културните движения в града и е домакин на всички художествени пленери, провеждани в Община Кюстендил.

Сред целите на форума е привличането на доказани творци, които да оставят своята следа в историята на града на художниците. През годините в пленера са участвали над 240 утвърдени автори от България, Франция, Англия, Германия, Австрия, Полша, Чехия, Русия и други държави. През 2003 година сдружението дари 240 картини на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, както и 80 картини на Община Кюстендил. За изминалите години пленерът „Свети Лука” се утвърди като значима форма на творческо общуване между художници от България и света.

Интересът към пленерът „Св.Лука” не престава да бъде голям заради високото ниво на участниците в него, както и заради географските и исторически дадености на кюстендилския  регион.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково