Избрани Новини

Занаяти и изкуство обагрят Самоводската чаршия в навечерието на Димитровден

Мисия

10-10-2020, 11:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С пъстра програма Велико Търново почита въстанието на братята Петър и Асен

„Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ е сред акцентите в културния календар на Велико Търново през настоящия месец. От 24 до 26 октомври Улицата на занаятите ще бъде обагрена в пъстра палитра от цветове, аромати, музика и настроение, за да зарадва отново жителите и гостите на старопрестолния град с неподправения си уют.

В трите дни на събитието ще има изложение-базар на занаятчии, творци на ръчно изработени сувенири и продукти, както и селскостопански производители. Майсторите занаятчии от архитектурно-етнографския комплекс ще правят демонстрации на старинните техники, запазени през вековете, в своите ателиета и дюкяни. Ще се предлагат мед, сушени плодове и билки за чай, подправки, ядки, печени кестени, традиционни български сезонни сладкиши, сокове, вина, и др.

„Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ е организирана по повод 835-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен и възстановяването на българското царство. Есенният фестивал е част от програмата, с която Велико Търново ще отбележи значимото историческо събитие.

Занаятчийският празник ще е съпроводен и с атрактивна концертна програма, а сцена ще бъде площадът до Самоводската чаршия. В съботния 24 октомври през деня ще се изявят талантите от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, Детски танцувален ансамбъл „Болярче“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“, а кулминация вечерта ще е концерт на „Биг Бенд Велико Търново“. В неделния ден /25 октомври/ на сцената ще се изявят Група за градски песни „Ретроритъм“ /Дебелец/ и Танцувален клуб „Плетеница“, От 18,00 ч. е концертът на групите „КОВУ“ и „Хаштаг“.

Освен фестивала на Чаршията, Община Велико Търново организира цяла поредица от събития за отбелязване на 835-годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден. На 24 октомври от 8,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец ще се проведат демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники. Участници ще бъдат групите за исторически възстановки СНЦ "Търновци", "Чигот"-Варна и НД "Традиция" - клон Шумен. През деня на площада ще има концерт със средновековна музика на група "Ериней" и огнен спектакъл на трупа "Палячи". В 18,45 ч ще бъде представен историческият театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ "Константин Кисимов"-Велико Търново, а в 19,30 ч. за всички гости и граждани на града ще бъде излъчено шоуто „Цревград Търнов – звук и светлина“.

Програмата навръх Димитровден /26 октомври/ по традиция ще започне със Света литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“, а в 11,00 ч. е литийното шествие през Владишкия мост до храма „Св. Димитър Солунски“. Ще бъде отслужен молебен и осветен курбан за здраве.

Събитията за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден се реализират със съдействието на Регионален исторически музей – В. Търново, СНЦ „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“, Строителна камара и Великотърновска Света митрополия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)