Избрани Новини

Кюстендил и тази година празнува плодородието

Ще има конкурси, спортни зони и тематични художествени ателиета

Празник на плодородието ще се проведе днес и утре в Кюстендил на площад “Велбъжд”.
Вижте уникални произведения на изкуството, създадени от всичко, което е родила нашата земя!
Докоснете се до изобилието, възнаградило човешкия труд!
Празникът на плодородието увенчава есента в Кюстендил и го заявява отново като град – „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година именно в Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.
Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в Кюстендил, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.
Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове със плодове и зеленчуци радват посетителите. Провежда се конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка, в който участие взимат представители на различни неправителствени организации от цялата община. Всяка година кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието. Гостите на Празника на плодородието се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори.
Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители продават своята чиста и здравословна продукция, директно на потребителите.
Опитайте творението, дарено от благословената кюстендилска земя!
Усетете аромата на истинския плод!
Заповядайте в изпълнения с благодарност за Божията милост Кюстендил!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов