Избрани Новини

Уникална икона посрещат в строящ се храм в Гоце Делчев

Това е копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица.

Днес, в деня когато се навършват 21 години от първата копка на храм "Рождество Христово" в Гоце Делчев, в строящия се храм ще бъде посрещната уникална икона - копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица. Иконата е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е специално за новостроящата се черква "Рождество Христово" в Гоце Делчев. Уникалната икона е осветена в храм "Възкресение Христово" в Йерусалим и в базиликата "Рождество Христово" във Витлеем.
Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната. Иконописният й тип е „Одигитрия” – в превод от гръцки „Показваща пътя”. Благият образ олицетворява преминаването от греха към спасението. В лявата си ръка Младенецът стиска скиптър, символ на власт, а с дясната - изпраща благословия на всички, които се молят пред иконата.
Посрещането на копието на тази чудотворна икона в Гоце Делчев ще бъде днес от 17.30 часа в храм "Рождество Христово". След като иконата бъде поставена в нейния нов дом, ще бъде отслужена вечерня по повод предстоящия на следващия ден празник Покров на Пресвета Богородица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов