Избрани Новини

Боксът тръгва за 4 олимпийски квоти

От 7 до 11 октомври "лъвовете" ще мерят сили на турнир в хърватската столица Загреб

„Нямаме сега, но сме убедени, че ще спечелим. Би трябвало да вземем 4 олимпийски квоти“. Този извод направи днес в Пресклуб България старши треньорът на националния отбор по бокс за мъже Жоел Арате. Целта е да сме с повече участници, отколкото на Игрите в Рио 2016 /б.а. когато разчитахме на Даниел Асенов и Симеон Чамов/, заяви специалистът и отчете добрата подготовка, присъединяването на двамата кубински състезатели, силното присъствие на Даниел и Симеон, както и желанието на останалите да докажат, че могат да се справят.

В момента националите тренират в залата на „ Дианабад“. Част от отбора са кубинците Хавиер Ибанес в кат. 57 кг и Йордан Ернандес в кат. +91 кг, които всеки момент могат да получат български паспорт. Процедурата е пред финализиране, остава да подпише вицепрезидентът на страната, съобщи генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев. Представителите на най-силната боксова школа в света са от голяма полза за родните състезатели, стана ясно на пресконференцията. Шесткратният европейски шампион Даниел Асенов /52 кг/, бронзовият медалист от Световното първенство за мъже 2019 Радослав Панталеев /91 кг/ и Кирил Русинов /60 кг/ казаха, че има какво да учат от двамата боксьори, да трупат опит. Така се повишава и конкуренцията в отбора.

От 7 до 11 октомври ще мерят сили на международния турнир в хърватската столица Загреб, а три дни по-късно, от 14-и до 18-и в Пловдив ще се проведе държавното първенство за мъже. През ноември също се очакват турнири в Полша и Беларус, а през декември е Европейското първенство в Италия до 22 г. Арате и помощник-треньорът Валентин Поптолев дадоха добра оценка на представянето на техните възпитаници след подновяването на календара и особено първото място и купа на турнира в Украйна. БФ Бокс е в контакт с федерациите на Бразилия и Азербайджан за уреждане на съвместни лагери през ноември у нас.

Арате разкри, че следят противниците на нашите боксьори на европейската олимпийска квалификация, която беше прекъсната през март в Лондон заради пандемията и е планирана да се състои през февруари следващата година. Кубинският специалист изрази тревога от създалата се ситуация с проведени донякъде и отложени останали срещи на един и същи турнир за толкова продължително време от една година, което е без прецедент в историята. През това време състезатели преминават от една възраст в друга, сменят категориите, някои се контузват тежко и това ги лишава от възможността да излязат отново на ринга и да се борят за олимпийска квота.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)