Нови случаи на заразен с коронавирус медицински персонал в Разлог и Благоевград

Две заразени медицински сестри работят в отделението по гастроентерология в МБАЛ-Благоевград

Лекари и медицински сестри от Благоевград и Разлог са с положителни проби за коронавирус. Това потвърди за Радио Благоевград дирeкторът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов.
Две от заразените медицински сестри работят в отделението по гастроентерология в МБАЛ-Благоевград, другите две медицински сестри работят в болницата в Разлог.
Двамата лекари с коронавирус са от Разлог – единият е общопрактикуващ лекар, а другият е от вътрешното отделение на разложката болница. Случаите са от миналата седмица, а заразените са на домашно лечение.
Заразен е и още един служител в VIII СУ „Арсени Костенцев“ - Благоевград. Д-р Калоянов уточни, че той е работел на две места – като помощен персонал в училището и почасово в Регионалния исторически музей. В музея ще бъдат взети проби на служителите, които са били в близък контакт с него.
Според д-р Калоянов зачестяването на случаите на заразен медицински персонал в област Благоевград се дължи на първо място на това, че има много болни, а на второ място, че болниците в областта, особено тези в Разлог и Гоце Делчев, са с над 50 процента заетост на леглата.
Три са основните причини, поради които област Благоевград почти винаги е в челната класация по най-висок брой новозаразени, коментира още директорът на Регионалната здравна инспекция – "областта е много голяма – тя е на трето място по брой жители в страната. Втората причина е, че има много гъсто населени райони, особено в Гоцеделчевско и Петричко, и непрекъснато осъществяват контакти помежду си – организират тържества, събори и всякакви събирания…“.
На територията на област Благоевград новите случаи за последните 24 часа на заразени с COVID-19 са 8. От тях 2 са в Сандански, и по един в Разлог и селата Първомай, Борово, Вълкосел, Мусомище и Юруково.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия